Tekstovi pjesama sve jednostavniji i sa više egocentrizma

Tekstovi pjesama, tokom posljednje četiri decenije, postajali su sve jednostavniji, iste riječi se više ponavljaju, stihovi češće odišu ljutnjom i opsjednutošću sobom, pokazuju rezultati istraživanja.

Evropski istraživači analizirali su riječi u više od 12.000 pjesama na engleskom jeziku u nekoliko žanrova od 1980. do 2020. godine. Uočeno je ponavljanje i sve izraženija jednostavnost stihova. Tekstovi su takođe postali ispunjeniji ljutnjom i sve je prisutnija opsjednutost sobom, pokazala je studija, potkrepljujući mišljenja mrzovoljnih ostarjelih obožavalaca muzike širom planete.

Tim evropskih istraživača analizirao je riječi pjesama na engleskom jeziku u žanrovima rep, kantri, pop, R&B i rok objavljenim između 1980. do 2020. godine.

Prije nego što su pristupili objašnjavanju kako su tekstovi postali jednostavniji, naučnici su u studiji istakli da je legendarni američki kantautor Bob Dilan, koji se proslavio 1960-ih, dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Vodeća autorka studije Eva Cangerle, stručnjak za sisteme za preporučivanje na austrijskom Univerzitetu u Insbruku, odbila je da izdvoji novijeg umjetnika koji ima jednostavne tekstove. Međutim, naglasila je da tekstovi mogu biti „ogledalo društva“ koje odražava kako se vrijednosti, emocije i preokupacije neke kulture mijenjaju tokom vremena.

„Ono čemu smo takođe svjedoci u posljednjih 40 godina je drastična promjena u muzičkom pejzažu – od načina na koji se muzika prodaje do načina na koji se muzika pravi“, istakla je Cangerleova.

Za potrebe studije objavljene u časopisu Scientific Reports, istraživači su analizirali emocije izražene u stihovima, pratili koliko je različitih i komplikovanih riječi korišćeno i koliko često su se ponavljale.

„U svim žanrovima, tekstovi su tokom vremena postajali sve jednostavniji i repetitivniji“, rezimirala je Eva Cangerle.

Jednostavno rečeno, pjesme u kojima veći dio odlazi na refren kojim se ponavlja jednostavan tekst izgleda da su popularnije. „Stihovi bi danas trebalo da se lakše pamte zato što su i napravljeni tako da ih nije teško zapamtiti. To mi se često dešava kada slušam radio“, zaključila je Eva Cangerle.

Bijes, tuga i „ja pa ja“

Rezultati su takođe potvrdili prethodna istraživanja koja su pokazala smanjenje pozitivnih, radosnih tekstova tokom vremena i porast onih koji izražavaju bijes, gađenje ili tugu.

Tekstovi su takođe postajali sve otvoreniji ka opsednutost sobom, a riječi kao što su „ja“ ili „moj“ postaju mnogo popularnije.

Broj ponovljenih stihova najviše je porastao u rep muzici tokom ove četiri decenije, precizirala je dr Cangerle dodajući da je očigledno tu najviše i samog teksta. Prema njenim riječima, hip-hop je postajao sve više ljut, a prednjači i kada se uporedi sa ostalim žanrovima.

Istraživači su takođe željeli da utvrde koje pjesme obožavaoci različitih žanrova traže na sajtu Genius posvećenom tekstovima pjesama.

Za razliku od drugih žanrova, ljubitelji roka su najčešće tražili tekstove starijih pjesama, a ne novih hitova.

Rokenrolu je opala popularnost posljednjih decenija, a to bi moglo sugerisati da se obožavaoci okreću pjesmama kada je žanr bio na svom vrhuncu, a ne pjesmama aktuelnih bendova.

„Drugi način na koji se muzika promijenila je to da je prvih 10-15 sekundi numere postalo odlučujuće za to da li ćemo preskočiti pjesmu ili ne“, objašnjava profesorka.

Prethodna istraživanja su takođe pokazala da ljudi ovih dana više slušaju muziku pasivno, da im svira dok rade nešto drugo.

Izvor:RTCG

Foto:Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković