Dodijeljene brit nagrade: Mlada pjevačica postavila novi rekord, pa se rasplakala tokom govora(video)

U O2 Areni u Londonu održana je 44. ceremonija dodjele muzičkih nagrada Brit Awards 2024., a novi rekord postavila je mlada engleska pjevačica koja je osvojila šest nagrada.

Raye je proglašena za izvođača godine, osvojila je nagradu za album godine za "My 21st Century Blues". kao i nagradu za pjesmu godine za "Escapism"

Ova 26-godišnjakinja je takođe trijumfirala u kategoriji žanra za R&B nastup i proglašena je najboljim novim izvođačem, a proglašena je i BRIT-ovim tekstopiscem godine.

"Tako sam ponosna na ovaj album. Zaljubljena sam u muziku. Sve što sam ikada željela je biti umjetnica, a sada sam umjetnica s albumom godine", rekla je Raye u svom emotivnom govoru te se rasplakala na bini.

Jungle je osvojio nagradu za grupu godine, dok je rock bend Bring Me the Horizon osvojio kategoriju alternativnih/rock izvođača, pobijedivši Blur i The Rolling Stones. Blur, koji je imao tri nominacije, kući je otišao praznih ruku. Dua Lipa, koja je takođe imala tri nominacije, pobijedila je u kategoriji najbolja  pop  pjesma.

Američka pjevačica SZA pobijedila je u kategoriji rodno neutralne međunarodne umjetnice godine, u kojoj je bilo 10 nominovanih.

Izvor:Kolektiv

Foto: YouTube screenshot/ BRITs

Tekst objavila:Ljilja Brajković