Pijanista Aleksandar Madžar 28. aprila nastupa u Kolarcu

Šesti koncert Aleksandra Madžara iz ciklusa Betovenove sonate biće održan 28. aprila u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, najavili su organizatori.

Koncerti proslavljenog pijaniste predstavljaju jedinstvenu priliku da publika čuje kompletan opus od 32 Betovenove sonate, a na programu predstojećeg koncerta su op. 27, br. 1 i 2, op. 28, op. 90 i 101.

Ulaznice za šesti koncert, koji je trebalo da bude održan 27. marta, važe za resital u aprilu.

Predstojeći koncert je nastavak ciklusa Betovenove klavirske sonate koje je Madžar počeo da svira na prošlogodišnjem Bemusu i do sada je održao pet od ukupno osam koncerata.

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u djelima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven).

Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahtjeva, od djela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namjenjenih koncertirajućim profesionalcima.

Zbog važnog mjesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije pretjerano poređenje po kojem su Bahova klavirska djela Stari zavjet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavjet pijanističke literature.

Aleksandar Madžar se po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu usavršavao kod najvećih svjetskih pedagoga.

Specijalizaciju je završio na prestižnom Konzervatorijumu "Čajkovski" u Moskvi, a zatim i u Strazburu. Pažnju svjetske javnosti privukao je pobjedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu.

Madžar se bavi pedagoškim radom kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu. Nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom svijeta.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković