SevdahBABY: Ljudima je bila potrebna pozitiva

SevdahBABY je prije par dana objavio novi album “Dekameron” koji je nastao u izolaciji. Na albumu se nalazi 10 pjesama, a Milan Stanković-SevdahBABY za CdM priča kako je došao na ideju da napravi deset numera za deset dana. 

“Trebalo mi je par dana kada je počelo cijelo ovo stanje da se malo priberem i skapiram šta da radim sa sobom. U suštini je ponekad najteže kad ti niko ne zada zadatak, kad su sve opcije otvorene. Ali mi je od početka bilo jasno da sigurno neću sjedeti skrštenih ruku. I tako sam došao na ideju da se vratim korijenima – zapitao sam se šta je to što me je najviše usrećivalo kada sam bio klinac i držalo do ranih jutarnjih sati u klubu? Pa, house muzika, naravno. A već duže vremena sam planirao da uradim neku takvu himničnu, jednostavnu house stvar, sa minimalno teksta, a onda je počelo sve ovo i odlučio sam da stvari učinim malo zanimljivijim i pretvorim tu želju u cio album”, kaže Milan u razgovoru za CdM.

“Dekameron” je nastao u izolaciji, kao proizvod jednog internet izazova – napraviti deset pjesama za deset dana. Naziv je pozajmljen od renesansnog književnog djela napisanog u doba epidemije kuge, koje sablasno podsjeća na ova suluda vremena u kojima sada živimo. Autor je svoj privatni trip tokom prvih deset dana boravka u kući pretočio u deset plesnih numera, koje svojim zvukom prizivaju vremena ranih haus žurki Čikaga osamdesetih, pa sve do zlatnog doba hausa i dens muzike devedesetih. Eskapizam je naravno bio tema, jer šta raditi kada si zatvoren u kući nego se preseliti u neka prošla, ili buduća vremena.

“Treba naglasiti da ovaj album ne bi imao tu snagu da nije bilo vokalne podrške drugih fenomalnih umjetnika: Ivane Vladović, Maat Bandy, nekud, Princa od Vranja i Olivere Popović. Mnogi od njih su svoje vokale snimali u mobilne telefone u svojim kućama, dakle bez studijskih uslova. Ovo sve čini Dekameron jednim gerilskim poduhvatom, ali ponekad upravo te teške okolnosti natjeraju umjetnike da izbace najbolje iz sebe”, dodaje Stanković.

Prvog dana je radio pjesmu “Stranci”, koja je vjerovatno najmračnija. 

“Tih prvih dana sam vukao neke repove od prilično emotivno turbulentnog početka ove godine za mene. I bukvalno sam izbacio sve u tih par stihova, pomiješalo mi se i to osjećanje kao da sam sam na svijetu, kraja tog svijeta i kraja ljudskosti. Ali sam ubrzo promijenio kurs i većina ostalih stvari su samo pozitiva”.

Milan SevdahBABY dodaje da je sve što se sada dešava oko albuma fenomenalno.

“Izgleda da je ljudima bila potrebna pozitiva isto koliko i meni, divna komunikacija”, zaključuje on.

Dekameron je dostupan preko SevdahBABY etikete Galama! Za sada na Youtube-u, a uskoro i na svim ostalim streaming servisima i internet prodavnicama.

 

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Sanida Kajević