Zgodna žena, romantična komedija koju volimo već 30 godina(video)

Film “Zgodna žena” (Pretty Woman) je prava moderna bajka. Umhesto princeze, dobili smo Vivijen Vord (Džulija Roberts), prostitutku iz Los Anđelesa, koju “princ” u kabrioletu spašava od zlih ulica Los Anđelesa. U romantičnoj komediji Garija Maršala iz 1990. godine, princ je zapravo egocentrični biznismen Edvard Luis (Ričard Gir), koji unajmljuje Vivijen da ga zabavlja dok je u gradu.

Svi znamo kako priča ide – uprkos njihovom poslovnom dogovoru, Vivijen i Edvard se zaljubljuju jedno u drugo, a pošto je ovo Dizni film (i savremeni osvrt na “Pepljugu”) oni u poslhednjoj sekundi filma dobijaju svoje “srećno do kraja života”.

Ipak, nije trebalo da bude tako. Ovo je neispričana priča o “Zgodnoj ženi”:

Mračna drama

Jedno udruženje seks radnika ispričalo je CNN svojevremeno da film uljepšava stvarnost njihovog posla. Mnogo su više cijenili originalni scenario Dž.F.Lotona kojie je bio mračna drama, a ne romantična komedija.

U prvobitnoj priči, pod naslovom “3.000” (što je cijena koju Edvard plaća Vivijen), glavna junakinja je narkomanka koja pokušava da ne uzme drogu tokom nedjelju dana koliko provede sa Edvardom. Priča se završava ne tako što se njih dvoje zaljube, već Vivijen i njen prijatelj Kit uzimaju novac i autobusom odlaze u Diznilend. Na kraju, ona nije voljena, već prazna.

Ipak, Dizni je želio drugačiji pristup, pa nam je dao jedan od najpoznatijih filmova 1990-ih godina.

Džulija Roberts i Ričard Gir nisu bili prvi izbor

Iako je film nezamisliv bez ovog dvojca, oboje su bili na dnu podugačake liste glumaca i glumica koje su producenti željeli da vide kao Edvarda, tj. Vivijen. Sem Nil, Tom Konti, Čarls Grodin i Džon Travolta bili su prvi izbor filmadžija, dok su Dajana Lejn, Moli Ringvold, Deril Hana i Patriša Arket sve rekle “ne” jer se nisu osjećale prijatno u ulozi prostitutke.

Džulija Roberts je, s druge strane, željela ovu ulogu. Priča se da je na kraju ona ubijedila Gira, tako što mu je poslala poruku “Molim te, reci da”, s obzirom da je i sam ulogu odbio nekoliko puta.

Jeste li primijetili meta momenat?

Edvard upoznaje Vivijen sa umjetnošću i kulturom (nakon što joj njena dobra vila – menadžer hotela – nađe prigodnu balsku haljinu). Svojim privatnim avionom on je odvodi u San Francisko da gledaju operu, gdje je na programu zapravo Verdijeva “Travijata”. “Travijata” je na neki način originalna “Zgodna žena”, jer se u njoj priča vrti oko prijateljice noći koja se zaljubljuje u svog bogatog klijenta.

Dok Vivijen gleda operu, ona plače – da li zato što ju je muzika dotakla, ili jer sebe vidi na sceni? Ne znamo odgovor, ali ovaj momenat je dao filmu novu draž.

Kultna scena nije trebalo da se nađe u filmu

Scena koju svi pamte (iako je pomalo kliše) jeste ona kad Edvard Vivijen pokazuje predivnu dijamantsku ogrlicu. Ona je oduševljena i pruža ruku da je dotakne, ali Edvard zalupi kutiju na njenu ruku. Ovaj momenat nije bio u scenariju, Gir ga je napravio s namjerom da se nađe u smiješnim scenama sa snimanja. Ali smijeh Džulije Roberts bio je toliko spontan i prirodan, a savršeno se uklopio u vezu koja se među likovima tada plela, da je reditelj odlučio da je zadrži u filmu.

Kada Edvard zakopčava ogrlicu od dijamanata i rubina na Vivijeninom vratu, ona ga pita koliko zaista taj nakit košta.

“Četvrt miliona dolara”, kaže on.

I zaista, ova ogrlica je imala tu cijenu. Kao što je u filmu Kartije pozajmio Edvardu ogrlicu, tako ju je u zbilji pozajmio za potrebe filma. Jedan čuvar je sve vrijeme stajao iza kamere i pratio Džuliju gdje god se kretala, kako bi spriječio krađu dragocjenosti.

Rečenica koja je film spasila od mizoginije

Kada na kraju Edvard pobijedi svoj strah od visine i popne se uz portivpožarne stepenice do svoje vrle dame, on joj postavlja važno pitanje.

“Šta se desi nakon što se on popne na kulu i spase je?”, pita Edvard.

“I ona spase njega”, odgovara Vivijan.

Ovaj kraj zapravo je tražila producentkinja Laura Ziskin, ne želeći da se film pretvori u priču o finom muškarcu koji ženi daje sve, od lijepe odjeće, do novca i ljubavi. Poruka je bila da će oni promijeniti jedno drugo. Mada film ima momente koji su na granici mizoginije, ova rečenica donekle je ublažila taj problem, zbog koje je “Zgodna žena” primamljiva i novim generacijama.

Greške na čuvenom posteru

Poster za film “Zgodna žena” prikazuje Gira u svečanom odijelu i Roberts u lateks čizmama, pink topu i crnom miniću.

Niti je Vivijen ovu kombinaciju u filmu nosila, niti Edvard ima ovako crnu kosu. A što je najveći problem – ovo i nisu Ričard i Džulija. Glumicu mijenja njena dublerka Dona Skogins, a na tijelo Girovog dublera fotošopirana je glumčeva glava.

Porše i Ferari rekli NE

Automobil koji Edvard tako loše vozi po Los Anđelesu je Lotus Esprits, ali producenti su prvobitno željeli nešto luksuznije, kao što su ferari ili porše. Kada su se obratili ovim firmama i objasnili im da će kola služiti bogatom tipu koji kupi prostitutke, Porše je ljubazno rekao “ne”. Ferari je, s druge strane, natjerao studio da potpiše da ni u kom slučaju neće koristiti njihove modele, čak ni ako sami kupe kola. Velika greška. Velika. Ogromna. Lotus nije imao problem sa scenariom, te je ustupio tri svoja modela produkciji. Ispostavilo se, pravi potez – prodaja im se utrostručila u narednih godinu dana.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković