Sjećate li se ovih obrada svjetskih hitova iz 90-ih?(video)

Muzičke zvijezde devedesetih godina bavile su se uglavnom pop i dens muzikom. Ideje za spotove, modni izraz i koreografije, bili su inspirisani svjetskom muzičkom scenom kojom je tada takođe dominirao pop-dens zvuk.

Među “muzičkim legendama devedesetih”, bilo je onih koji su obrađivali svjetske hitove i tako se predstavljali domaćoj publici.

Izdvojićemo tek nekoliko za našu današnju listu. Vjerujemo da će biti onih koje ste zaboravili, ali i nekih za koje ćete prvi put čuti danas.

So strog out – Znam

Ako ste devedesetih godina pratili program TV Blue Moon, niste mogli da ne čujete pjesmu hip hop grupe C-Block “So strog put” koja je bila mega hit tih godina. Talentovani Njemci su se na muzičko tržište svijeta probili 1995. godine, a pomenuti singl, svakako je jedan od najuspješnijih.

U to doba, otprilike, put ka popularnosti nalazi grupa Alex D iz Srbije. Oni su hit ostvarili obradivši C-Block-ov singl nadjenuvši mu naziv “Znam”. Nisu se dugo zadržali na sceni tadašnje SR Jugoslavije. Treba napomenuti da je vokal grupe tada bila Sanja Mijatović, mlađa sestra pjevačice Ksenije Mijatović.

Genie In A Bottle – Noćas kada odu svi

Kraj devedesetih godina označio je početak velikih karijera u industriji pop muzike. Među njima je ime Kristine Agilere. Ona je iz tinejdžerskih emisija Disney produkcije na velika vrata svjetske muzičke scene ušla singlom “Genie In A Bottle”.

Za naše tržište, pjesma je, sa ukrasima folka, došla preko grupe Trik FX. Iako je “Genie” bio slušan kod nas, to nije omelo dens grupu iz Beograda da “napravi posao sa pjesmom “Noćas kada odu svi”.

Ain’t Nobody – Neću nikog

Čaka Kan je pjesmom “Ain’t Nobody” svijet osvojila 1983. godine. Teško je nabrojati koliko je puta kultna pjesma do sada obrađivana, ali nama je svakako najzanimljivija ona koju je radio Funky G.

Na album izdat 1996. godine, popularni duo Anabela i Gagi (tada oboje Đogani) stavili su “Neću nikog”. Moramo priznati da su odradili dobar posao sa ovom obradom.

Jump – Skači

Njihovi rođaci iz Đogani fantastico grupe, u to doba imali su “Skači”.

Đole i Slađa imali su spot i koreografiju koji su se neprestano vrtjeli televizijskim kanalima SR Jugoslavije. Oni su tada obradili pjesmu “Jump”.

U originalu pjesmu izvodi hip hop dvojac iz SAD, Kris Kross.

To The Moon And Back – Ljubav tajna je

Barbarella je devedesetih godina pokušala da osvoji estradu i to “zijevajući”. Znajući da nema talenat za pjevanje, ona je angažovala danas popularnu pop pjevačicu Aleksandru Radović da umjesto nje otpjeva pjesme. Snimila je album koji su činile obrade jugoslovenskih pop pjesama, a tu se našla i jedna svjetski poznata numera. Riječ je o “To The Moon And Back”, odnosno “Ljubav tajna je”.

Pjesma nije postala hit kao što se Barbarella vjerovatno nadala, ali originalna pjesma benda Savage Garden, sluša se svih ovih godina.

La Isla Bonita – Pedro

Kraljicu popa, Madonu, obradio je za prostor SRJ dens duo Duck. “La Isla Bonita” je pjesma sa njenog albuma “True blue” iz 1986. godine.

Deceniju i nešto više kasnije, kod nas se pjevalo “Plela sam džemper za Pedera”. Pedra i Madona pominje u svom hitu iz osamdesetih. Duck više ne postoji, a djeca devedesetih će se sigurno sjetiti ovog singla koji je otpjevala Marija Mihajlović dok je Danica Bukilić Daca tek otvarala usta.

Livin’ La Vida Loca – Adrenalin

Riki Martin je devedesetih izdao “Livin’ La Vida Loca” i sebi osigurao “vječni hit”. Dens numera energičnog ritma lična je karta popularnog pjevača i glumca iz Portorika.

Tih je godina velika zvijezda bila u sankcijama pogođenoj Jugoslaviji bila je Andrijana Dabetić Anči. Pop-folk zvijezda i bivša MISS iz Berana, obradila je Rikija, snimila sličan spot i izdala “Adrenalin”.

Koga biste vi dodali na našu današnju listu? Da li pamtite još neku obradu svjetskog hita? Čekamo vaše komentare!

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković