Dejvid Talis: Zaboravili smo kako da sanjamo

“Ljudi su zaboravili da sanjaju, suviše smo nestrpljivi i potrebno nam je da malo usporimo i sagledamo gdje smo, da se zagledamo u zid i maštamo”, kaže glumac Dejvid Talis, koji na ovogodišnjem Festu predstavlja film “Počasni gost” reditelja Atoma Egojana.

Talis za Tanjug govori o neobičnoj ulozi inspektora za hranu, ali mnogo važnije od toga – ulozi oca u porodičnoj drami koja se bavi tajnama, odnosima između oca i ćerke, traumama koje se vuku iz djetinjstva…

“Profesija inspektora za hranu je nešto o čemu nikada nisam razmišljao, ali nakon ovog filma vrlo pratim kuda i odakle ide hrana kada sam u restoranu”, šaljivo počinje razgovor veliki glumac.

Birajući uloge, ističe, uvijek traži nešto drugačije od onoga što je radio, nešto od čega će mnogo naučiti, što će ga promijeniti…

“Moj lik je prije svega otac, čovjek koji shvata da živi u velu tajni i zbog toga je u nemogućnost da komunicira… On je prije svega profesionalac u svom poslu, ali mogao je biti bilo šta”, kaže Talis.

Spremajući se za ulogu, kako ističe, nije morao da uči na koliko stepeni meso treba da stoji, ali je moram da kopa po svojim osjećanjima, da razmišlja o roditeljstvu, tugi, razgovorima…

“Mislim da moram da kažem da se danas ponekad čini važnijim da djeluje da smo nešto postigli, nego da imamo osjećaj sopstvene vrijednosti – mislim da smo danas vrlo nestrpljivi i da smo, što je najtužnije, zaboravili kako da sanjamo”, sjetno kaže glumac.

Napominje da ne bi volio da se previše intimno obraća, ali da smatra da se treba skrenuti pažnja na to da moramo da usporimo.

“Rekao sam jutros svojoj ženi da sam o tome počeo da razmišljam kada sam gledao u jedan tapet. Samo sam stajao i gledao u zid. To više ne radimo, ja ne radim”, kaže Talis.

Tapeti su ga, kako otkriva, podsjetili na djetinjstvo jer je odrastao uz prodavnici istih.

“Današnja djeca ne mogu da sjede ispred tapeta i zamišljaju šta sve vide, njima bi to bilo dosadno poslije minut, to je šteta”, iskren je Dejvid.

Posebno zanimljiva scena u filmu bila mu je ona u kojoj je morao da leži u kovčegu, to mu je probudilo razmišljanje o životu i podsjetilo ga na to kako je kao mlađi imao strah od smrti.

“Natjera vas da se zamislite, a sada sam imao prilike da vidim kako će to biti kada dođe onaj dan”, ističe glumac.

Bogat je opus Talisovih filmova, ali kao posebno dragu ulogu izdvaja Remusa Lupina u popularnoj franšizi “Hari Poter”.

“Taj period života je bio predivan. Prije nekoliko dana bio sam u Francuskoj i sjedio sam sa djecom svojih rođaka i prelistavao knjigu o Hariju. S njima sam prošao kroz različite slike i vratio se ponovo u taj svijet”, kaže i dodaje da je glumcu lako da zdravo za gotovo uzima filmove, jer se oni konstantno nižu, ali da se trudi da Lupina često vraća u sjećanje.

Za kraj dodaje: “Nedostaje nam magije u ovom svijetu, da se zaustavimo, i kao što sam rekao, da se zagledamo u zid i maštamo.”

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković