Oskari za film Parazit, Rene Zeleveger, Hoakina Finiksa

Film ”Parazit” dobio Oskara za najbolji film, za najbolju žensku ulogu nagrađena je glumica Rene Zelevegar, a Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Hoakin Finiks.

Oskara za najbolji film dobio je film “Parazit”. Оvо је prvi film koji nije na engleskom jeziku i osvojio je Oskara.

“Nikad nismo ni mogli da zamislimo da će se ovo dogoditi, presrećni smo. Ovo je vrlo važan trenutak u istoriji”, istakla je Kvan Sin Ae, glumica filma ”Parazit”.

Oskar za najbolju žensku ulogu pripao je Rene Zeleveger za film ’’Džudi’’. Glumica se zahvalila na prilici da bude u društvu sa kojim je radila na filmu i istakla da joj ova nagrada posebno znači.

Oskar za najbolju mušku ulogu pripao je Hoakinu Finiksu u окviru filma “Džoker”.

“Toliko sam ispunjen osjećajem zahvalnosti i ne smatram da smo bolji od ostalih kolega jer mi dijelimo istu ljubav prema ovoj profesiji”, kazao je on.

Glumac je svoju minutažu govora iskoristio da bi osvrnuo na egocentričan svijet, na odnos ljudi prema prirodi.

“Ako bismo iskoristili ljubav kao glavne pokretače mogli bismo da razvijemo dobar svijet i za ljude i za životinje”, rekao je Finkis.

Oskar za najbolju režiju pripao je Bong Džunu-Hou. Ovo je drugi Oskar za film “Parazit”.

“Kad sam bio mali, gledao sam filmove Mendeza i sama činjenica da sam sa njim nominovan velika je čast. Kventin Tarantino me često pominje i stavlja moje filmove na listu, hvala i njemu. Da mogu, podijelio bih Oskara sa svima vama. Hvala, ima da pijem do ujutru”, dodao je on. 

Islandska kompozitorka Hildur Gudnadotir prva je žena koja je samostalno komponovala muziku za film i za to dobila Oskara u toj kategoriji.

“Djevojkama , ženama , majkama, koje čuju muziku u sebi. Slobodno govorite, želimo da čujemo vaš glas”, poručila je Gudnadotir.

Rodžer Dikins osvohio je Oskara za najbolju fotografiju u ratnom spektaklu 1917. Majkl Makasker i Endrju Bakland su za svoj posao u filmu “Ford protiv Ferarija” proglašeni najboljim montažerima filma.

Oskar za najbolju montažu zvuka otišao je u ruke Donalda Silvestera za ostvarenje “Ford protiv Ferarija”, dok su za miks zvuka nagrađeni Mark Tejlor i Stjuart Vilson za njihov rad u filmu 1917.

Još jedan favorit opravdao očekivanja. Laura Dern je najbolja sporedna glumica! Oskara za ulogu u “Priči o braku” uručio joj je prošlogodišnji najbolji sporedni glumac Maharšala Ali.

Stiven Bognar, Džulija i Džef Rajhart nagrađeni su za najbolji dokumentarac “Američka fabrika”, a Oskari za kratkomentražni dokumentarac “Učiti skejbording u ratnoj zoni (ako si devojčica)” otišli su u ruke Kerol Diziner i Eleni Andrejčovoj.

Poslije Oskara za sporednog glumca, Barbara Ling i Nensi Hej dobile su statuete za najbolju scenografiju. Žaklin Duran osvojila Oskara za kostimografiju u ostvarenju ”Male žene”. ”Komšijski prozor” je najbolji kratkometražni film za koji je Oskara dobio Maršal Kari.

Južnokorejski film „Parasite“ (Parazit) reditelja Bong Džun Hoa koji je osvojio šest nominacija, dobio je i Oskara za najbolji scenario.

Najbolje dugometražno animirano ostvarenje je “Priča o igračkama 4”, za koje su Oskare dobili njegovi tvorci Džoš Kuli, Mark Nilsen i Džonas RiveraMetju Čeri i Keren Rupert Toliver nagrađeni za kratkometražni animirani film Hair Love.

Oskar je otvoren dodhelom za najbolju sporednu mušku ulogu. Za najbolju sporednu mušku ulogu nominovani su: Tom Henks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Entoni Hopkins (The Two Popes), Al Paćino (The Irishman), Džo Peši (The Irishman), Bred Pit (Once Upon a Time in Hollywood).

Oskara je osvojio Brad Pit koji se osvrnuo na značaj Kventina Tarantina u filmskoj industriji.

”Ovo posvećujem Kventinu Tarantinu. Ti si jedinstven , neponovljiv, filmska industrija bi bila na mnogo gorem mestu bez tebe”, reka Bred Pit.

Ovo je drugi Oskar Bradu Pitu, a prvi za glumačku ulogu.

Već drugu godinu dodjela Oskara nema domaćina, pa su goste pozdravili Stiv Martin i Kris Rok koji su na samom početku rekli da je za to kriv Twitter jer svi tvituju i da se nedavno dogodila katastrofa na dodjeli Oskara jer je pogrešno pročitan naziv filma, i napomenuli da se ove godine to neće dogoditi zato što su prešli na drugu vrstu aplikacije.

Tokom ceremonije obratio se direktor Akademije i pozvao dvosktrukog dobitnika Oskara Toma Henksa da ispriča nešto više o Muzeju Akademije koji će biti otvoren nakod devet decenija, 14. decembra 2020.godine.

“Postoje razni muzeji, čak postoji i muzej selfija, ne znam zašto, ali posotoji. Dosta nas je dalo doprinost da se otvori krajem godine ovaj muzej”, reklao je Henks.

 

 

Izvor i foto: Agencije

Tekst objavila: Sanida Kajević