Kolinda Tačiju: Granice moraju ostati uklesane u kamenu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju u Njujorku rekla da granice na teritoriji bivše Jugoslavije moraju da ostanu “uklesane u kamenu”.

Istakla je da je bilo zanimljivo  razgovarati sa Tačijem upravo o odnosu Beograda i Prištine i ovom posljednjem što se čuje oko moguće razmjene teritorija.

“Mi smo tu vrlo oprezni i prenijela sam naše argumente odnosno stav i činjenicu da je načelo Badinterove komisije da granice na teritoriji bivše Jugoslavije moraju da ostanu uklesane u kamenu”, kazala je Grabar Kitarović, prenosi agencija Hina.

Grabar-Kitarović se sastala i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom sa kojim “dijeli zabrinutost oko stanja na jugoistoku Evrope uoči važnih procesa koji će uslijediti ubrzo”.

“Bio je to vrlo produktivan susret. Poštujem činjenicu da on ovih dana ima 128 susreta pa smo se dogovorili da ćemo nastaviti dijalog. Dijelimo zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope, niz procesa koji se otvaraju u predstojeće vrijeme, počevši od izbora u BiH i činjenice da nije izmijenjen izborni zakon, preko pregovora između Beograda i Prištine, do iščekivanja rezultata makedonskog referenduma o imenu te države”, rekla je Grabar-Kitarović.

 

Izvor: CdM