Beograd i Priština da se ne bave taktikom

Ambasadorka Velike Britanije u UN Karen Pirs pozvala je Prištinu i Beograd da se ne bave previše pitanjem taktike u Savjetu bezbjednosti UN.

Kako je dodala, Beograd i Priština treba da uz pomoć EU ulože sve napore u normalizaciju odnosa, jer je to jedini način da napreduju u evropskim integracijama.

"Želim da podstaknem obje strane da se ne angažuju previše oko taktika u Savjetu bezbjednosti UN već da se okrenu višim ciljevima i da ulože sve napore sa visokom predstavnicom EU kako bi normalizovali odnose", rekla je Pirsova na sinoćnjoj konferenciji za novinare poslije prve sjednice Savjeta bezbjednosti UN pod predsjedavanjem Britanije.

Na pitanje novinara o izostavljanju rasprave o redovnom izvještaju o radu Unmika iz dnevnog reda Savjeta bezbjednosti UN za avgust Pirsova je rekla da Savjet bezbjednosti treba da se fokusira na najhitnija pitanja međunarodnog mira i bezbjednosti, a da pitanje Kosova, iako je i dalje veoma važno evropsko regionalno pitanje, više nema intenzitet kao 1999, koji zahteva redovne sastanke u SB UN.

Izvor: Rtcg