Protest građana zbog krađe citostatika sa skopske klinike

Ispred makedonske Vlade u Skoplju održan je protest građana zbog tvrdnji o krađi citostatika sa Klinike za onkologiju. Građani traže odgovornost, dok sa Klinike poručuju da svaki pacijent dobija propisanu terapiju.

Protest građana uslijedio je nakon što je makedonsko Tužilaštvo proteklog vikenda otvorilo predistražni postupak nakon medijskih napisa da se imunoterapija citostaticima, od kojih zavisi život oboljelih od raka, stalno odlaže, te da su u više navrata zaposleni u klinici uhvaćeni u krađi i preprodaji neophodne i skupe terapije. Protest je nastavljen šetnjom do Ministarstva zdravlja.

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski je, povodom tvrdnji o prodaji citostatika, rekao da "neće biti zaštićenih", i zatražio da se slučaj ne politizuje. Protesti građana su dobrodošli, prema njegovim riječima, jer se na taj način vrši dodatni pritisak da se slučaj riješi. Direktorka Klinike za onkologiju, s druge strane, tvrdi da svaki pacijent dobija propisanu terapiju, i tvrdi da je neodgovorno i opasno rušiti povjerenje pacijenata koji se trenutno liječe na klinici.

"Apelujemo da se ne šire neistine, da se ne podstiču uznemiravanje i mržnja, već da se pomogne svim institucijama da se slučaj riješi što prije. Počinioci krivičnog djela imaju ime i prezime. Želim da vas uvjerim da je naš fokus bezbjednost pacijenata", rekla je v.d. direktora Klinike za onkologiju Violeta Klisarovska. Klinika za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra "Majka Tereza" u Skoplju našla se u središtu skandala zbog tvrdnji da je osoblje te bolnice pacijentima davalo citostatike razblažene fiziološkim rastvorom. Citostatici su, navodno, završili na Kosovu.

Izvor: RTCG