Rastu nivoi rijeka u Sloveniji, evakuisan jedan kamp

Teška noć u Sloveniji, crveni alarm važi za cijelu zemlju sa izuzetkom Primorske. Sava će u narednih nekoliko sati dostići maksimalni nivo. Mnogi putevi, uključujući i auto-put između Žalca i Šentruperta, ostaju zatvoreni. Mole se građani da ne kreću na putovanja koja nisu neophodna. Savjet za nacionalnu bezbjednost sastaje se danas, nakon čega će uslijediti hitna sednica vlade.

Padavine tokom noći dovele su do ponovnog porasta rijeka u centralnoj i istočnoj Sloveniji.

Izlile su se Pesnica i Dravinja u donjem toku, došlo je do porasta nivoa Save u srednjem i donjem toku i pojedinih pritoka Ljubljanice. Nivoi rijeka u južnom dijelu Slovenije, takođe, rastu, prenosi Radio-televizija Slovenije. Protok na Savi u dolenjskim Jesenicama iznosiće između 3.600 i 3.900 metara kubnih u sekundi, što će biti rekordni nivo.

U Krškom i Brežicama aktivirani su štabovi civilne zaštite, vatrogasci su radili cijelu noć, pomažući ljudima na najugroženijim područjima.

Zbog visokog vodostaja Save evakuisani su posjetioci kampa u Čateškim Toplicama. U opštinama Brežice i Krško vatrogasci su postavljali džakove protiv poplava. Na području opštine Litija poplavljeno je najmanje 100 stambenih objekata. Preventivne mjere su sprovedene i na području Podravja.

Slovenačka vojska će pokušati da se probije do odsjeka Črna na Koroškem, gdje su ljudi bez vode, struje i signala za mobilni telefon.

Izvor: RTCG