Sloveniju pogodilo snažno nevrijeme, na oprezu u Italiji i Hrvatskoj

Jako nevrijeme zahvatilo je noćas Sloveniju i, prema izvještajima lokalnih medija, poplavljena su brojna mjesta, stotine vatrogasaca i pripadnika drugih hitnih službi su na terenu, a čuju se sirene koje upozoravaju na opasnost.

Crveni meteo-alarm na snazi je za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i središnju Sloveniju.

Kako izvještava slovenačka agencija STA, vatrogasci su tokom noći crpili vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklonili ruševine ispod mostova i spasili potopljena vozila sa poplavljenih kolovoza.

Evakuisana su tri kampa.

U mjestu Poljana noćas je potopljen put, a bujica je bila toliko jaka da je u jednom trenutku odnijela automobil u kojem se nalazila žena, izvijestila je regionalna TV N1.

Prema podacima Uprave za zaštitu i spasavanje, u posljednjih 12 sati zabilježeno je više od 1.000 incidenata, a u pomoć su ljudima pritekli vatrogasci iz 168 vatrogasnih jedinica.

Narandžasti meteo-alarm za danas je proglašen i za pet regiona susjedne Hrvatske uz najavljene moguće prekide u snabdijevanju strujom i vodom, kao moguć prekid komunikacijske mreže.

Za ostatak Hrvatske izdat je žuti alarm, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Zbog situacije u susjednim zemljama, u Hrvatskoj se očekuje značajan porast vodostaja reka Mure, Drave i Save.

Nevrijeme velikih razmjera očekuje se i u Italiji. U Milanu je naređeno zatvaranje parkova, zelenih površina i grobalja, a prema pisanju Stapme (La Stampa), obustavljen je i rad pijaca u ulicama u kojima ima stabala.

izvor-rtcg