Konstituisano novo Predsjedništvo BiH

Novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), koji su osvojili mandate na izborima 2. oktobra, preuzeli su dužnost, a prva predsjedavajuća u novom sazivu, po sistemu osmomjesečne etničke rotacije, postala je Željka Cvijanović, koja je izabrana kao kandidatkinja iz reda Srba.

Cvijanović je prva žena koja je ušla u tročlano Predsjedništvo BiH otkako je ono uspostavljeno Dejtonskim sporazumom, prenosi Al Džazira Balkan.Osim Cvijanović, kao članovi državnog vrha u naredne četiri godine, na svečanoj sjednici zakletve su položili Denis Bećirović iz reda Bošnjaka i Željko Komšić, koji je izabran kao kandidat Hrvata.

Cvijanović je, u govoru nakon svečane zakletve, kazala da u Predsjedništvo dolazi ispružene ruke i s dobrim namjerama.“Prijeko nam je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima”, kazala je Cvijanović.Ona smatra da je vrijeme da BiH sama donosi odluke o svojoj budućnosti jer nema povjerenja u “intervencionizam stranog faktora”."Uprkos brojnim nesuglasnostima treba naći zajednički imenitelj, graditi mostove saradnje unutar zemlje i sa susjednim i drugim državama", kazala je Cvijanović.

Ona je najavila zalaganje za snažno jačanje regionalne saradnje i nastavak evropskog puta, ali na postojećim ustavnim temeljima.Komšić je u govoru kazao kako povjerenje koje su mu dali birači razumije i kao obvezu zastupanja demokratskih vrijednosti, dodajući da se podjednako odnositi prema interesima svih građana.

Izvor: Mina