Haradinaj smijenio šefove policije

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smijenio je ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja i direktora Kosovske obavještajne agencije Dritona Gašija.

Prištinski portal Koha ditore prenio je ranije da će Sefaj i Gaši biti smijenjeni danas zbog hapšenja turskih državljana na Kosovu zbog navodnih veza sa Fatulahom Gulenom, koga u Turskoj smatraju odgovornim za pokušaj puča.

Takva odluka donijeta je zbog toga što Haradinaj nije bio informisan o hapšenju i ekstradiciji šest osoba zaposlenih u Koledžu "Mehmet Akif" na Kosovu zbog sumnje da su pripadnici organizacije FETO, bliskoj Gulenu.

Policija Kosova i obavještajna agencija, iako su po zakonu dužne da o takvim mjerama informišu premijera, to nijesu učinile.

Dogovor o njihovoj smjeni je postignut na sastanku koji je kasno u četvrtak održan kod predsjednika Kosova Hašima Tačija.

Tači je u ranijoj izjavi ocijenio da su hapšenjem i deportacijom u Tursku šest turskih državljana "pogaženi demokratski standardi Kosova".

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je ocijenio da nijesu poštovane procedure, da je bilo arbitrarnosti i da nije bilo potrebne transparentnosti.

Prištinski mediji prenose da su hapšenja izvedena zbog pritiska predsjednika Turske Tajipa Erdogana.

Izvor: rtcg