Zaev: U junu novo ime Makedonije, pa u NATO

Premijer Makedonije Zoran Zaev očekuje da će u junu biti riješen četvrt vijeka dug spor sa Grčkom oko imena Makedonije, kako bi već na samitu NATO-a, 11. i 12. jula bio aktiviran poziv za članstvo te države u Alijansi.

U izjavi za bugarsku TV Nova, Zaev je ponovio da će o mogućem rješenju novog imena Makedonije biti odlučivano na referendumu.

- Referendum bi trebalo da bude dodatna garancija za naše prijatelje iz Republike Grčke, jer će to definitivno ukloniti sve sumnje, a građani će odlučiti. Uvjeren sam da su Makedonci spremni za to. Mi smo još u pregovorima i nadam se da će rješenje očuvati dostojanstvo građana Grčke i Republike Makedonije - rekao je Zaev.

On dodaje da "zajedno sa južnim susjedima, Grčkom, pokušavaju da otvore unutrašnju debatu i pronađu rješenje prihvatljivo za obje strane".

- Nadam se da ćemo doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za obje strane, jer na kraju to rješenje mora da sačuva dostojanstvo i identitet obje zemlje. Samo na taj način je moguće izgraditi prijateljstvo koje mora biti na trajnim i održivim osnovama. Moramo biti pametni i mudri i što prije pronađemo rešenje, bićemo u stanju da se osvetimo takvoj perspektivi - zaključio je Zaev.

Zaev je to rekao nakon četvorodnevnog boravka u Atini i Skoplju posrednika u pregovorima o imenu Metjua Nimica, koja je okončana juče.

Tokom ta četiri dana Nimic je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima političkih partija iz opozicije dviju zemalja, a na stolu je bio paket prijedloga za novo ime Makedonije, utvrđen tokom posljednje runde pregovora koje je posrednik UN imao 17. januara u Njujorku sa šefovima diplomatija Grčke i Makedonije.

Izvor:antena m