Vizna liberalizacija do marta

Predsejdnik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da će Kosovu najkasnije u martu biti odobrena vizna liberalizacija, kao i da će do tada biti završena transformacija Bezbjednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

U izjavi za Radio televiziju Kosova (RTK), Haradinaj je rekao da će najkasnije u martu iduće godine građani Kosova moći slobodno da se kreću u Šengen zoni.

Evropska unija je kao preduslove za viznu liberalizaciju utvrdila demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom i uspjeh u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. RTK je preneo da će Haradinaj o tim temama razgovarati sa predstavnicima EU tokom posjete Briselu 18. decembra.

Ovo je prvi put da je neko od čelnika institucija Kosova govorio o rokovima za ostvarivanje procesa liberalizacije i formiranja Oružanih snaga Kosova.

Međunarodna zajednica i NATO smatraju da je transformacija Bezbjednosnih snaga u Oružane snage političko pitanje koje je u nadležnosti institucija Kosova, ali i da tome treba da prethode izmjene Ustava i saglasnost ostalih zajednica kako bi se sačuvao multinacionalni sastav tih snaga.

Predstavnici Srpske liste se protive formiranju Oružanih snaga Kosova.

 

Izvor:RTCG