Pad cijena na svjetskom tržištu ne vidimo u prodavnicama

Dok su cijene nafte i prehrambenih proizvoda na svjetskom tržištu u blagom padu, u crnogorskim prodavnicama se to ne vidi. Dobavljači koje je kontaktirala TVCG tvrde da sve zavisi od maloprodaje, dok iz trgovinskih lanaca kažu da cijene diktiraju upravo distributeri.

“Naše maloprodajne cijene apsolutno zavise od cijena po kojima dobavljači isporučuju robu, pogotovo osnovne životne namirnice (brašno, ulje, šećer) gdje su maloprodajne cijene i marže regulisane od strane države”, kaže za TVCG Jelena Obradović, menadžer nabavke Franca marketa. Na drugoj strani, vicepremijer Vladimir Joković, ističe da pojedinci koji se bave trgovinom prave takvu atmosferu da će doći do kolapsa kako bi možda opravdali svoje visoke marže. Analitičar Predrag Drecun uzrok visokih cijena vidi u najavama recesije i globalne krize. Ta neizvjesnost, kako kaže, utiče i na trgovce.

“Dokle god procjenjuju trgovci i ljudi u biznisu da je ta neizvjesnost izvjesna i dokle god nemaju pokazatelje kojim će da izmjere koliko će trajati recesija ponašaće se ovako. Dokle god tržište može da apsorbuje robu po toj cijeni oni neće spuštati cijenu, a administrativnih mjera i zabrana nema tako da se sve oslanja na zakonima tržišta”, naveo je Drecun. Drecun vjeruje da će se cijene u prodavnicama stabilizovati na neko vrijeme. Međutim, dok god traje globalna kriza možemo očekivati kolebanja na tržištima, zaključuje on. 

 

Izvor: RTCG