Počeo BOŽIĆNI POST: Ovo su GLAVNA PRAVILA koja morate poštovati

Božični post je počeo i traje do 7. januara. Da li znate šta treba jesti narednih 40 dana?

Post podrazumijeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i od zlih misli i djela. Obroci su tokom posta uglavnom zasnovani na žitaricama, jelima od ribe, povrću i voću.

Nutricionisti kažu da ovakva hrana povoljno utiče na naše zdravlje, prije svega zato što tokom posta naše troši rezerve masti kako bi dobilo potrebnu energiju, pa se na taj način eliminišu i toksini iz organizma, smanjuje se nivo holesterola, ali i šećera u krvi.

Takođe, posna hrana ubrzava metabolizam, povoljno utiče na srce i krvne sudove, pomaže u borbi protiv alergija i migrena, čak i PMS tegoba.

Riba, jedna od namirnica koja se najčešće jede tokom posta, smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

Ipak, ljekari kažu da prilikom posta treba biti oprezan. S obzirom na to da u tom periodu unosimo namirnice koje imaju manje proteina i masti, koje su potrebne organizmu za svakodnevne napore, važno je da jedemo redovno i raznovrsnu hranu.

Osim hrane, važno je da tokom posta unosite i dosta vode, najmanje litar i po dnevno, kako biste spriječili eventualnu glavobolju.

Ulje i vino su tokom božićnog posta dozvoljeni svim danima, osim srijedom i petkom, kada bi trebalo jesti hranu spremljenu na vodi. Takođe, riba i vino se mogu konzumirati svake subote i nedjelje, kao i na praznike, čak iako padnu u srijedu ili petak.

Posljednja sedmica pred Božić podrazumijeva stroži post, pa tada ne bi trebalo jesti ribu i hranu spremljenu na ulju, već samo povrće skuvano u vodi.

Pravilo je takođe da i slavske trpeze u vrijeme Božićnog posta budu posne.

 

Izvor: mondo.rs

Foto: kurir.rs