Iskoristite ove make up trikove i dioptrija vam neće biti prepreka

Naočare su postale odličan modni dodatak, ali nerijetko znaju biti i izazov kada je riječ o šminkanju...

Dioptrijske naočare nekada su bile noćna mora, a danas su jedan od najpoželjnijih modnih dodataka. Djevojke ih nerijetko nose čak i sa staklima bez dioptrije, a potrebno je istaći kako o boji naočara zavisi najbolji i kakav make-up look trebate odabrati.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta o šminkanju zavisno o tome jeste li kratkovidna ili dalekovidna i zavisno od boje okvira na naočarima:

Naočare neutralnih tonova

Naočare koje imaju okvire neutralnih boja ili one bez okvira prilično su neupadljive što znači da se možeš poigrati sa šminkom. Ispod ovakvih naočara pristaje gotovo svaki make-up. Dakle, možete naglasiti oči ili ih našminkati u neutralnim tonovima, ali ono na šta trebate paziti je to da ne naglašavate i oči i usta istovremeno. Ovakve naočare zapravo su najsrećnije za različite make-up lookove!

Naočare u boji

Ako imaš naočare s okvirima u boji, svakako trebate izbjegavati jaku i upadljivu šminku na očima. Možete odabrati nešto tamnija sjenke, ali nikako ne pretamna i u tom slučaju izbjegavajte tuš za oNaočare s crnim okvirimači. No, najpoželjniji make-up look ispod ovakvih naočara je u nude tonovima. 

Naočare s crnim okvirima 

Crni okviri na naočarima nekako su najklasičniji, ali su i prilično upadljivi. Prema tome, treba biti oprezan s make-upom na očima. Kao i kod naočara s okvirima u boji, ni ovdje ne treba pretjerivati sa šminkom. Poželjne su svijetle i nježne nijanse sjenki za oči, tanka linija tuša i ne previše maskare. Kada make-up na očima nije naglašen, možete izabrati bilo koju boju ruža za usne. Stoga, odaberete li nude nijansu ili jarko crvenu, nećete pogriješiti!

Dodatni savjeti

No, ono što je veoma važno naglasiti je to da se kratkovine i dalekovine djevojke trebaju potpuno drugačije šminkati. Naočare za kratkovie vizuelno smanjuju oči i zbog toga je potrebna jača šminka kako bi ih naglasili, a to možete postići tušem i debljim slojem maskare. Za kratkovine djevojke preporučuju se naočare s okvirima u neutralnoj boji ili naočare bez okvira. S druge strane, naočare za dalekovide vizuelno povećavaju oči. U tom slučaju preporučuju se sjenke u svijetlim bojama i samo jedan sloj maskare. Ako ste dalekovidi, odličan izbor biće naočare s crnim okvirima ili s okvirima u boji.

Izvor:CdM