Voćne kisjeline rješavaju brojne probleme na koži - jesen i zima pravo vrijeme za njih

Voćne kisjeline su supstance koje se dobijaju iz različitih  vrsta voća. Mogu biti alfa i beta hidroksilne, a uobičajeni skraćeni naziv je AHA.

Sve voćne kiseline djeluju na isti način. Skidaju sloj izumrlih ćelija sa površine, rehidriraju epiderm (vraćaju vlagu) i uspostavljaju normalnu PH vrijednost kože. Namijenjene su svim tipovima kože koje imaju promjene koje vode starenju. One umanjuju bore, koža poslije tretmana postaje glatka, nježnije teksture, izgleda zdravije, dobija mladalački izgled i elastičnost. Voćne kiseline su odlične i u borbi protiv akni. Naime, otklanjajući površinski sloj kože, oslobađaju lice od viška masnoće i bakterija, pa je poslije ovih tretmana koža manje podložna pojavi i nastajanju novih akni. Tretmani voćnim kiselinama se preporučuju i onima koji imaju problem sa ožiljcima i flekama po licu. S obzirom da su rezultati vidljivi već nakon prvog tretmana ova metoda je veoma popularna, kako kod mladih, tako i kod starije populacije, kaže za portal Radija Bijelo Polje, kozmetičarka Sloba Bubanja.

 

Vrste voćnih kisjelina

“U kozmetici se koristi više vrsta voćnih kisjelina. To su: glikolna, mliječna ili laktična, salicilna, vinska ili tartarična, jabučna ili malična, limunska ili citrična i bademova kisjelina. Svaka od njih ima važnu funkciju u obnavljanju kože i oštećenih funkcija kože. Kojim će intenzitetom djelovati, zavisi od više faktora. Koncentracije mogu biti od 25%, - 70% , pa i do 90%. Visoke koncentracije se nazivaju  hemijski piling. Koncentracije iznad 50% zahtijevaju veliki oprez zbog intenzivnog ljuštenja i crvenila koje se javlja poslije ovog tretmana, a koje može da traje od 5 do 7 dana. Kod upotrebe jačih koncentracija i većih procenata, njihovo dejstvo se ispoljava i 2-3 nedjelje nakon tretmana”, kaže Bubanja. Ona podsjeća da u  zavisnosti od koncentracije kisjeline, PH vrijednosti preparata, vrste kisjelina i dužine trajanja samog tretmana, piling voćnim kisjelinama može biti površinski ili srednje dubok .

“Bilo koju koncentraciju da koristimo, ova procedura se ne smije obavljati kod kuće, već isključivo u kozmetičkim salonima. Dok traje ljuštenje, perutanje ili crvenilo kože, ne preporučuje se izlaganje sunčevim zracima niti sunčanje u solarijumu. Tretman se obavlja  u zasebnim kurama. Vrijeme djelovanja na koži je različito, što zavisi od tipa i stanja kože. Vrijeme tretiranja voćnim kisjelinama je individualno, odnosno treba pratiti reakcije kože, kako ne bi došlo do komplikacija koje prevazilaze domen kozmetologije. Zbog toga, ova procedura zahtijeva pažljivu pripremu klijenta, pravilnu procjenu stanja kože i sposobnosti regeneracije”, savjetuje vlasnica beuty centra “Estebel”.

 

Hemijski piling

Hemijski piling je efikasna kozmetička metoda u toku kojeg se na kožu nanosi rastvor određene kisjeline sa ciljem da ukloni oštećeni sloj kože i omogući obnavljanje uklonjenog sloja novim i zdravim slojem kože. Ova procedura utiče i na poboljšanje kvaliteta i strukture kože i potpomaže normalizaciju i korekciju svih procesa regeneracije u epidermu u cilju uklanjanja raznih estetskih problema sa kože. To je metoda podmlađivanja i regeneracije kože poslije različitih negativnih uticaja. Odličan je i za otklanjanje svih promjena na koži koje vode starenju. Koristi se kao tretman izbora kod zadebljanja na koži, dubokih ožiljaka od akni, izraženih bora, proširenih pora i u svim slučajevima gdje je potrebna maksimalna eksfolijacija (ljuštenje). To znači da odstranjujemo epiderm i površinski sloj derme  -mezoderm, odnosno srednji sloj kože.

Hemijski piling se koristi  za tretmane lica i tijela. Veoma je efikasan za uklanjanje  akni na leđima, ramenima, rukama, glutealnoj regiji, zatim fleka i pjega po koži, ožiljaka od nestručno tretiranih akni koji nastaju kao posljedica oštećenja kože. Ako je oštećenjem zahvaćen dublji sloj kože, ožiljak je više izražen i više vidljiv i tada je hemijski piling lijek izbora, ističu u “Estebel-u”.

 

Njega zrele kože voćnim kisjelinama

Tretmani voćnim kisjelinama se preporučuju i kod osoba u poodmaklim godinama, kod svih onih koji imaju bilo kakva zadebljanja i neestetizme na koži.  U početnoj fazi njege, nezaobilazan je enzimski piling koji se radi isključivo u kozmetičkim salonima, zbog opasnosti od širenja infekcije i stvaranja novih ožiljaka. Pored enzimskog, jako dobre rezultate u izjednačavanju, učvršćivanju i posvjetljavanju tena, daje i piling sa AHA i glikolnom kisjelinom i hemijski piling. Bilo koji piling da se koristi, važno je odrediti i prilagoditi koncentraciju svakom tipu kože posebno. Osnovna karakteristika svih ovih jedinjenja je ljuštenje tog debelog rožnatog sloja, pa koncentraciju treba prilagoditi da bi se izbjegle eventualne posljedice. Ova jedinjenja su efikasna i bezbjedna a pokazala su se kao jedna od najmoćnijih metoda za rješavanje ovih problema jer ne ostavljaju nikakve posljedice, ako se doze prilagode svakoj osobi pojedinačno.

Bubanja podsjeća i da su jesen i zima  idealno vrijeme za hemijski piling i voćne kisjeline, jer je u ovom periodu UV indeks  nizak, pa nema opasnosti od komplikacija zbog intenzivnog crvenila koje se javlja poslije ovih tretmana, a koje su posljedica izlistavanja površinskog sloja kože.