Od koga djeca nauče više riječi?

Bebe uče jezik i zvukove i prije nego što se rode, zahvaljujući mamama koje razgovaraju s njima dok su još u stomaku. Međutim, novo istraživanje je utvrdilo da riječi ipak uče od očeva.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kini, otkrilo je kako i otac i majka utiču na način na koji beba uči novi jezik, ali područja jezika koje uče razlikuju se kod svakog roditelja.

Prema istraživanjima, novorođenče može da prepozna glasove koje je slušalo tokom trećeg tromjesečja i naravno, preferira mamin glas više nego glas nepoznatih ljudi. I dok mame i bebe od samog početka uspostavljaju čvrstu povezanost, tate takođe igraju važnu ulogu kada je u pitanju bebin razvoj govora.

Autorka istraživanja Mengan Zhang, otkrila je da bebe prilagođavaju izgovor i glas od mame, ali vokabular stiču od oca.

Istraživanje je pokazalo kako postoje snažna povezanost između očinskih gena i leksičkih karakteristika te između majčinskih gena i fonemskih karakteristika.

I zato, drage tate – sva maženja i zagrljaji sa bebom odličan su početak. To je prirodan način da se povežete sa svojim djetetom i podstičite učenje. I nemojte zaboraviti na veliku vrijednost vremena za igru, pjesme i rime posebno utiču na učenje. Uspore jezik i pomažu djeci da čuju riječi, rime i ritam što jasnije te na taj način pomažu u usvajanju jezika.

Ne smijemo da zaboravimo da emocionalno uključene tate imaju srećniju djecu, a širenje dječjeg vokabulara samo je jedna od doživotnih prednosti kojom tate doprinose djetetovoj dobrobiti.

Izvor:CdM