Biljni botoks eliksir mladosti- stručnjaci otkrivaju i zašto

Lice je izloženo uticajima spoljnih faktora, naročito na zonama gdje je mimika najviše izražena. Na tim mjestima se  brže stvaraju  sitne bore i nabori nego na ostalim dijelovima. Regije oko očiju i usana su naročito izložene stalnoj mimici i stvaranju bora.  Očni mišić, ako se ne njeguje, može  još u ranoj mladosti  da počne da se opušta i tada se počinju pojavljivati bore, koje se vremenom produbljuju i podsjećaju na lepezu.

Imajući u vidu da je tempo i način života savremenog, urbanog čovjeka veoma brz, pun stresova i obaveza, a radni vijek produžen, nauka se pobrinula, da odgovori na zahtjeve  probirljive klijentele i ponudi preparate za održavanje mladalačkog izgleda, kaže za portal Radija Bijelo Polje, kozmetičarka Sloba Bubanja.

“Da bi neki tretman imao dugotrajne efekte treba ga raditi na nivou mezoderma. To je srednji sloj kože koji je  važan za mnoge kozmetičke procedure i tretmane jer je u mezodermu smještena mreža vezivnih, kolagenskih i elastinskih vlakana, korjenovi dlake i nokta, lojne i znojne žlijezde, krvni i limfni sudovi, nervi, glatki i poprečnoprugasti mišići. Zbog svega ovoga, mezoderm je interesantan za rad u kozmetologiji, jer raznim kozmetičkim procedurama možemo da dopremo do njega,  dopremimo hranljive sastojke, koji će se u njemu resorbovati i  poboljšati  opšte stanje i izgled kože”, ističe Bubanja, dodajući da je jedan od njih biljni botoks.

 

Šta je biljni botoks?

To je prirodni, pročišćeni i stabilizovani biljni preparat  koji ispravlja bore sa svih regija lica, vrata i dekoltea. Proizvodi se u obliku seruma, stavlja se direktno na bore i smatra se revolucionarnom inovacijom za ublažavanje i prevenciju bora. Njegov učinak je trenutno vidljiv i dugotrajan, naročito na dijelovima lica i vrata, gdje je zbog izražene mimike, došlo do stvaranja dubokih bora.

 

Primjena i prednosti biljnog botoksa

Biljni botoks ne parališe, već samo ublažava mišićne kontrakcije. Serum je zamjena za klasični botoks. Nanosimo ga pomoću specijalno dizajniranog aparata za mezoterapiju, direktno na boru, popunjavamo je, redukujući je i smanjujući njenu dubinu. 

Prednosti upotrebe biljnog botoxa  su brojne, naglašava vlasnica beauty centra “Estebel”.

“Tretman je bezbolan, bez ikakvog rizika, samim tim što se ne ubrizgava već nanosi na kožu pomoću aparata koji ga potiskuje  dublje slojeve i tako popunjava i  ispravlja bore i revitalizuje kožu. Tretman se radi u nekoliko faza i veoma je luksuzan i prijatan za klijenta. Ono što je značajno je i to, što se može ponavljati neograničen broj puta, jer je potpuno neškodljiv”, podsjeća Bubanja.

 

Obazrivo  pri upotrebi klasičnog botoksa

Poslednjih godina se mnogo govori o tome  treba li u kozmetičkoj industriji koristiti biljni botoks u obliku seruma ili injekcija. Toksin, odnosno otrov, koji je proizveden iz bakterije Clostridium botulinum, koja izaziva botulizam, bolest koja dovodi do paralize mišića je botoks. Ovaj toksin se priprema, čuva i razrjedjuje na poseban način i ubrizgava u ograničenim dozama.  Do skoro se smatrao “eliksirom mladosti”. Botoks se i danas mnogo koristi iako je u mnogim razvijenim zemljama, pogotovu  u  Zapadnoj Evropi njegova upotreba zabranjena, zbog nekih neželjenih efekata koji su propratna pojava upotrebe ovog toksina. Mnogi korisnici ne žele da se odreknu upotrebe ovog toksina, jer im on parališe mišiće, smanjuje mimiku i ublažava  stvaranje novih bora, bez obzira što upotreba ovih injekcija zahtijeva veća materijalna sredstva, a ubrizgavanje pravi traume kože, potkožnog tkiva i dijela oko mišića, kažu u “Estebel-u”.

 “Mnogi ljudi već poslije prvog ubrizgavanja odustaju od takvog  načina podmlađivanja, baš zbog trauma na koži, podliva, nateklina koje su vidljive i  nekoliko dana nakon  tretmana. Naučnici su, uzimajući u obzir sve ove činjenice, a odgovarajući na zahtjeve tržišta, proizveli serum, koji je kombinacija botulin toksina i nekih biljnih supstanci (hepapeptida).

Bilo koja od ove dvije metode da se koristi, a da bi  bila uspješna, sa vidljivim rezultatima, obavezna je pravilna i dobra priprema kože. To podrazumijeva  temeljno čišćenje i otčepljavanje zapušenih  pora, što omogućava koži da  nesmetano diše i vrši razmjenu materija. Koža uzima kiseonik, izbacuje ugljendioksid i vodenu paru i treba joj omogućiti da tu funkciju obavlja nesmetano. Tada treba koristiti kreme  koje  je  dubinski hidriraju i smiruju iritaciju. Nanositi ih uz laganu masažu, jer se tako pokreće i ubrzava cirkulacija, doprema kiseonik i hranjivi sastojci u kožu i ojačavaju  njene prirodne,  zaštitne sposobnosti.  Dobrim odabirom preparata koža se veoma brzo normalizuje i uspostavlja ravnoteža. Poslije upotrebe biljnog botoxa nije potrebna nikakva dodatna normalizacija i smirivanje, jer koža nije crvena i iritirana,  već izgleda svježe, zategnuto, njegovano i baršunasto”, poručuje Bubanja.