Stručnjaci konačno otkrili gdje zaista treba da čuvamo čokoladu!

I dok neki kažu da je čokoladu bolje držati u frižideru, kako biste joj održali svježinu i spriječili topljenje, mnogi zagovaraju da je sobna temperatura preporučljivija. A šta kažu stručnjaci?

Moramo da priznamo da ne postoji ispravan ili pogrešan način.

Razlike u ukusu i strukturi

Kada čokoladu duže vrijeme držite u frižideru, ovaj slatkiš se neće otopiti, postaće hrskaviji, ali će i dobiti bijele mrljice na površini koje nastaju upravo zbog niske temperature. U suprotnom, kada stoji na sobnoj temperaturi, za razliku od frižidera, ona će biti mekša pa će samim tim imati kremastiji ukus.

I dok u Australiji proizvođači čokolade dodaju jedan poseban sastojak koji sprječava da se ovaj slatkiš otopi na visokim temperaturama, u drugim zemljama je nepotreban jer kod nas nikada nisu tolike vrućine.

- To je dokaz da čokoladu treba držati u kuhinjskom ormariću, problem riješen - zaključila je Anđela Bišop iz Studija Ten.

Podsjetićemo da je ranije holandski ekspert za čokoladu Luk Ove Smit kazao za magazin “Staf" (Stuff) da čokoladu ne treba odlagati u frižider, čak i kada su velike vrućine. Razlog? Zato što ona gubi posebno aromu, odnosno ne oslobađa ukuse.

Najbolje je da je čuvate na “hladnom, mračnom i suvom mjestu”, istakao je tada, te dodao da prilikom ogromnih vrelina možete samo nakratko da je odložite u frižider.

Izvor:Kolektiv.me