Karakteristike masne kože i kako je njegovati

Najveću potrebu za njegovanjem od rane mladosti, imaju osobe sa masnom kožom. Takva koža je debela, neravna, seboreična i sa nečistim proširenim porama. Kod ovog tipa kože izražena je hiperfunkcija, tj. pojačan rad lojnih žlijezda, zbog čega  se sjaji, a često je  opuštena i dehidrirana, uprkos višku masnoće, kaže za portal Radija Bijelo Polje, kozmetičarka Sloba Bubanja.

“Boja kože je često sivo-žuta, sklona stvaranju mitesera i komedona. Sebocelularni folikuli su povećani. Kod masne kože često se javlja seboreja na prelazu lica i korijena kose, na vratu, u predjelu lopatica i grudi, pa ovakva koža djeluje ne njegovana i zahtijeva posebnu brigu i specifičnu njegu, prilagođenu ovom tipu kože. Proširene pore su karakteristika masne kože, a uzrok proširivanja je povećana funkcija lojnih žlijezda, zadržavanje masnoće unutar tih pora koje ostaju otvorene i vidljive golim okom, ističe Bubanja.

Ona naglašava da hormoni imaju značajan uticaj na izgled kože, naročito u periodu puberteta. Ubrzan rad hormona predstavlja opasnost za dobar izgled kože, s obzirom da se u takvim situacijama pojačano luči i masnoća (sebum). Kao reakcija kože na ovo iznenadno stanje, dolazi do otežanog izlučivanja sebuma, zadržavanja u porama gdje se nastanjuju bakterije, što za posljedicu ima upale, komedone i acne vulgaris. Koža postaje nečista sa teksturom krupnih proširenih pora na površini, koje se svakodnevno šire, javlja se seboreja, crvenilo i akne. Ukoliko  osobe sa pojačanim izlučivanje sebuma  ne počnu svakodnevno temeljno čišćenje lica, već se masnoća nagomilava u porama, suočiće se sa pojavom akni.  Zbog  svih ovih karakteristika masna koža je najteža za održavanje i zahtijeva posebnu pažnju”, naglašava Bubanja, dodajući da je osnovno pravilo za  osobe sa masnom kožom, da osim redovne i pravilne njege, obavezno posjete kozmetičara, kako bi konrolisali lučenje sebuma.

 

 Kako bezbjedno riješiti problem masne kože

Početkom puberteta u periodu od 11 do 17 godina, svaka druga mlada osoba u većoj ili manjoj mjeri suočava se sa pojačanim lučenjem masnoće na koži. Tada se zbog pojačanog rada hormona, nakuplja i zadržava masnoća u porama, a zbog smanjenog izlučivanja te masnoće, javljaju se prve akne, koje postepeno prerastaju u problem. Osim hormonske nestabilnosti, pubertet karakteriše i emocionalna ranjivost, samokritika, što može dovesti do stvaranja, osjećanja manje vrijednosti, smanjene samouvjerenosti i povlačenja u sebe. Često dolazi do nerazumijevanja čime otežavaju proces pravilnog i bezbjednog rješavanja ovog problema.

Stručnjaci kažu da je ključ uspjeha u pomoći osobama sa masnom kožom i rješavanje posledjica koje nastaju zbog prevelikog lučenja masnoće, u pravilnoj njezi. Uz malo truda, svakodnevne njege, znanja i strpljenja može se povratiti zdrav izgled kože.

“Osnovno pravilo  je  svakodnevno temeljno čišćenje  specijalnim emulzijama koje odmašćuju kožu, prodiru duboko u pore i oslobadjaju kožu od suvišne masnoće i nečistoće. Povremene  posjete kozmetičaru su neophodne, kako bi u sterilnim uslovima  otvorio folikule i olakšao oticanje sebuma, te  spriječilo širenje infekcije.  Obavezno raditi tretmane, a kasnije, kao produžena terapija za svakodnevnu kućnu njegu,  koristiti preparate koji poboljšavaju vlažnost masne kože, regulišu odnos masnoće i vlage ujednačavajući njenu prokrvljenost, kao i dodatno pojačano lučenje masnoće. Pravilna svakodnevna njega, obezbijediće lijep i blistav ten”, naglašava vlasnica beauty centra “Estebel”. Ona dodaje  da je potrebno piti dosta tečnosti, jesti što više voća i povrća, ograničiti konzumiranje čokolade, masnih sireva i brze hrane, te koristiti prirodne preparate za vlaženje masne kože i zasušivanje već postojećih akni. U početnoj fazi njege, preporučuje se enzimski piling, isključivo u kozmetičkom salonu  zbog opasnosti od širenja infekcije i stvaranja ožiljaka koji mogu ružiti izgled lica.  Pored enzimskog,  dobri rezultate postižu se pilingom sa AHA i glikolnom kisjelinom, (hemijski piling) čija je osnovna osobina ljuštenje tog debelog rožnatog sloja.

 

Značaj voćnih kisjelina za rješavanje problema masne kože, akni i ožiljaka

Voćne kisjeline su posebna grupa tretmana pomoću kojih se vrši ljuštenje (eksfolijacija) površinskog sloja kože, čime se smanjuju i ublažavaju ožiljci od akni, fleke, pjege, hiperpigmentacije i ostala zadebljanja i neestetizmi. Kisjeline smanjuju PH vrijednost i smanjuju mogućnost razmnožavanja bakterija i imaju antibakterijsko dejstvo. Redosljed, vrsta i intenzitet tretmana prilagođava se svakoj osobi ponaosob, u zavisnosti od stepena oštećenja kože, dubine ožiljka, godina starosti i mnogih drugih faktora koji se utvrđuju tokom kozmetičkog pregleda.  “Važno je poznavati patofiziologiju akni, da bi ih uspješno tretirali. Efikasnost zavisi od toga da li smo prepoznali pravi tip akni i da li se primjenjuju adekvatni preparati. Kad govorimo o problemu tretiranja akni, važno je imati na umu da je to hronično stanje, pa je odgovarajuća njega neophodna u dužem vremenskom periodu, kako bi spriječili nastanak novih lezija. Pored voćnih kisjelina, postoje i mnoge druge metode rješavanja problema masne kože i za saniranje akni.  Dosadašnja istraživanja su pokazala da uvijek treba koristiti kombinaciju dvije ili više metoda. Najčešće se kombinuju IPL, mikrodermoabrazija, naročito ona sa kiseonikom, voćnekisjenine, enzimskipiling i mnoge druge metode kojima se usporava lučenje masnoće”, ističu u “Estebel-u”.