Zašto mlijeko ima duži rok trajanja ako se čuva u staklenoj boci?

Vodite računa o lako kvarljivim namirnicama tokom toplog perioda.

U ovo toplo vrijeme, mlliječni proizvodi su pod najvećim rizikom od kvarenja. Za to su zaslužene bakterije koje se nalaze u njemu, a svako izlaganje toploti ili svjetlosti može da izazove njihovo razmnožavanje.

 Kada se flaša ili posuda sa mllijekom otvori, onda dolazi do izlaganja vazduhu što takođe može da prouzrokuje množenje bakterija. Zato je najbolje da se mllijeko drži u hladnim djelovima poput frižidera ali i čvrsto zatvorenim kako biste održali njegov rok trajanja.

Zato je najbolje da mllijeko držite u staklenim flašama koje su mnogo bolje "zatvorene" za razliku od onih plastičnih ili kartonskim. Ipak, iako je ovo sasvim dovoljan razlog za duži rok trajanja mleka, i ovo su neki od savJeta kako da zaštitite proizvod.

 Osim što ćete mu dati svJežinu, mlIJeko će biti i boljeg ukusa jer su recimo plastika i kartonske ambalaže poroznije od stakla i omogućavaju neprijatnim ukusima da prodru do mIJleka i tako mu promJene ukus. Ovo zapravo više važi za obrana mlijeka sa većim udjelom masnoće.

Šta se dešava sa biljnim mlijekom?

Biljno mlijeko uopšteno ima duži rok trajanja od drugih vrsta mlijeka jer je ultrapasterizovano. Međutim, bakterije, toplota i izloženost vazduhu mogu biti neprijatelji biljnog mlijeka pa je preporuka i za ovu vrstu da je držite u staklenim ambalažama. Ako pravite mijleko sami kod kuće, njegov rok trajanja će biti mnogo kraći, pa je zako staklena ambalaža idealna.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Tekst objavila:Ljilja Brajković