Boja naočara za sunce ima svojih prednosti – važna je iz više razloga

Boja naočara ima svojih prednosti, a mnogi o tome ne razmišljaju kada ih kupuju

Različite boje stakla ili pleksiglasa koje imate na naočarima za sunce imaju različite prednosti.

Smeđa ili ćilibarna

Naočare ove nijanse su najbolje za sportove i aktivnosti koje zahtevaju povećanu oštrinu vida, kao što su golf i trke.

Smeđe naočare pomažu u zaštiti vaših očiju tako što eliminišu odsjaj i sprečavaju naprezanje očiju. Takođe, prednost ovih naočara je što ističu tople boje, piše Cnet.

Prema rečima stručnjaka, visok kontrast koji pružaju ova stakla obezbeđuje da objekti izgledaju definisanije i oštrije, čak i na daljinu.

Žuta ili narandžasta

Žute ili narandžaste tonirane sunčane naočare su savršene za uslove umjerenog do slabog osvetljenja. Mogu biti od pomoći u maglovitom ili oblačnom vremenu jer povećavaju kontrast i jasnoću.

Ova boja takođe olakšava fokusiranje očiju na pokretne objekte, zbog čega ih često koriste piloti, lovci i oni koji se bave zimskim sportom.

Plava ili ljubičasta

Plave ili ljubičaste naočare pomažu u smanjenju odsjaja u svetlim i sunčanim uslovima. Takođe poboljšavaju percepciju boja i kontura što ih čini idealnim za sportove na vodi, aktivnosti na snijegu i vlažne ili maglovite uslove.

Zelena

Naočare za sunce zelene boje su pogodne za različite situacije. Oni poboljšavaju percepciju boja i kontrast, smanjuju odsjaj i takođe pomažu u osvjetljavanju sjenki.

To ih čini korisnim za sunčane aktivnosti na otvorenom kao što su golf, ribolov i planinarenje, ali su podjednako efikasni i pri slabom osvjetljenju ili djelimično oblačnom vremenu.

Roze ili crvena

Roze ili crveno obojena sta klasu idealna za percepciju dubine. Ova boja naočara za sunce je takođe popularan izbor za zimske sportove jer nudi odličan kontrast na bijeloj pozadini.

Pored toga, ova boja može biti od koristi ljudima sa osetljivošću na svjetlost ili određenim stanjima koja su povezana sa očima, pružajući umirujući efekat i smanjujući naprezanje očiju.

Siva

Sive naočare za sunce pružaju neutralnu percepciju boja i smanjuju ukupnu osvijetljenost bez izobličenja boje.

Svestrane su i pogodne za različite situacije, što ih čini idealnim za svakodnevno nošenje. Na jakom suncu, minimiziraju odsjaj i zamor očiju i pružaju udobnost očima.

Nosite ih za aktivnosti na otvorenom poput trčanja, vožnje bicikla ili tokom vožnje.

Izvor:RTCG

Foto:N1

Tekst objavila:Ljilja Brajković