Ko su roditelji “kosilice”: Novi trend u vaspitanju je loš po djecu

Svaki roditelj ima želju da zaštiti dijete od svega lošeg i svake moguće nevolje koja bi mogla da ga zadesi.

Međutim, em što to nije moguće, em što je to gotovo siguran način da postanete roditelj koji previše štiti svoje dijete i ne dozvoljava mu samom “ni da diše”.

Prezaštićivanje djece nije dobro jer im se time oduzima mogućnost da prave greške, da uče iz svojih iskustava, a sve to u odraslom dobu može da im stvori mnogo problema. Kada se govori o prezaštićivanju djece, uglavnom se misli na “helikopter roditelje” koji “kruže” nad svojim mališanima poput ove letjelice i motre na svaki njihov korak.

Međutim, sada se sve više govori i o roditeljima kosilicama, koji zapravo imaju sličan stil roditeljstva poput helikopter roditelja, ali “kosilice” se još više miješaju u svaki korak svog djeteta i žele da mu raščiste put na svaki mogući način.

Oni imaju iskrenu želju da olakšaju život svom djetetu, zaštite ga od nevolja, izazova, frustracija, i uglavnom nisu spremni na to da njihov mališan napravi ikakvu grešku ili da doživi neuspjeh, piše nen.ru.

Samo neke od negativnih posljedica koje to može da ostavi na dijete su pasivnost, manjak motivacije, manjak nezavisnosti, problemi sa pronalaženjem prijatelja, nesposobnost da preuzmu odgovornost za svoje postupke.

Dakle, roditelji kosilice iz ljubavi štite svoju djecu i odlučuju o svakom njihovom koraku, ali to nije dobro za njih. Da ne biste i sami postali takav roditelj, pročitajte po čemu se to prepoznaju roditelji kosilice.

  1. Biraju prijatelje djetetu

Naravno da roditelji brinu o tome sa kime se dijete druži, ali ako mu doslovno biraju prijatelje i određuju sa kim može da se druži, to je jedan od znakova da previše štite dijete ili idu ka tome.

  1. Rješavaju njegove konflikte

Ukoliko dijete dođe u konflikt sa nekim svojim vršnjakom, “roditelji kosilice” odmah uskaču da to riješe, ne dajući mališanu šansu da se sam odbrani ili pregovara.

  1. Uvijek su na djetetovoj strani

Činjenica je da roditelji treba da podržavaju svoju djecu, ali ako su na strani svog mališana i kada se on ponaša loše prema nekome, time ga ne uče da bude odgovoran za svoje riječi i postupke.

  1. Rade domaći umjesto njega

Ne samo da “roditelji kosilice” provjeravaju domaći svog djeteta ili mu pomažu oko nečega što mu nije jasno, oni zapravo rade domaći zadatak umjesto njega.

  1. Zahtijevaju poseban tretman

“Znam da su takva pravila, ali možda biste mogli da napravite izuzetak…”, kažu ovi roditelji u želji da dođu do nečeg boljeg za svoje dijete u školi, pozorištu, domu zdravlja… tako da njihovom mališanu u svakom trenutku bude što je prijatnije moguće.

Naravno, postoje situacije kada roditelji zaista treba da budu “kosilice”, a to su situacije koje dijete još uvijek ne može da riješi samo, već mu je potrebna pomoć. Jasno je i da ćete ponekad uticati na krug prijatelja vašeg djeteta, ako smatrate da, recimo, njemu nije prijatno sa nekim vršnjacima ili da to nije dobro po njegovu bezbjednost.

Ali, ako imate neodoljivu želju da učestvujete u baš svakom koraku i trenutku svog djeteta na dnevnom nivou, onda je možda vrijeme da nešto promijenite i postepeno date mališanu više slobode.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay