Od vrućine vam otiču noge na putovanju? Ovo je savjet ljekara šta možete da uradite

Otečeni gležnjevi, noge i stopala su uzrokovani nagomilavanjem tečnosti.

Mnogima se dešava ljeti da, kada otputuju na odmor u toplije krajeve, dožive oticanje nogu u predjelu zglobova.

I šta god da učine, ne mogu da osjete olakšanje.

Otečeni gležnjevi, noge i stopala su uzrokovani nakupljanjem tečnosti i poznati su pod medicinskim terminom edem.

"Može biti uzrokovano nečim tako jednostavnim kao što je predugo stajanje. Vruće vrijeme ili dijeta sa visokim sadržajem soli takođe mogu pogoršati situaciju. Ponekad se čini da vam je koža rastegnuta. Takođe može izgledati kao da vam koža sija. Svakako izaziva mnogo neprijatnosti",  objasnila je  dr Zoe Vilijams.

Kako objašnjava doktorica, hladna voda može da pomoge, a podizanje nogu tokom sjedenja može da utiče i na dreniranje tečnosti iz njih.

"Pokretanje cirkulacije je od vitalnog značaja, pa se dobro prošetajte kada ste na odmoru. Takođe imajte na umu da je oticanje stopala i nogu na letovima uobičajeno. Nosite kompresijske čarape u avionu i rezervišite mjesto pored prolaza da biste mogli da hodate što je češće moguće", ističe doktorka.

Ne postoje ljekovi bez recepta za ovu vrstu edema, ali možda bi bilo dobro da zakažete pregled kod ljekara opšte prakse ukoliko se ovaj simptom ne povlači.

"Pritisak, vlažnost i nivo kiseonika u avionu mogu da utiču na to da ostanete dehidrirani, da vam se suši koža, da doživite nadimanje i umor nakon puta. Izbjegavajte teške obroke koji mogu da doprinesu gasovima, pijte puno vode i minimizirajte unos alkohola i kafe", zaključuje doktorica.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić