Znate li koliko često treba mijenjati posteljinu i jastučnice? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Nema ništa bolje od odlaska u krevet s čistom posteljinom.

Ipak, jastučnice najčešće neće ostati čiste onoliko dugo koliko većina ljudi misli. U nastavku saznajte koliko često biste trebali mijenjati jastučnice te koji su glavni razlozi zbog kojih to trebate činiti.

Koliko se često trebaju mijenjati jastučnice?

Jastučnice i posteljina bi se trebali mijenjati barem jednom sedmično, piše Centar Zdravlja. Ako se neko više znoji ili ima kosu i/ili kožu koja se jako masti, preporučuje se da je mijenja svaka dva do tri dana.

Činioci koji utiču na to kada bi se trebala promijeniti jastučnica

Mnogo toga utiče na to koliko se često treba mijenjati jastučnica. Ovo su glavne stvari koje je dobro imati na umu prije odlaska u krevet.

Kosa i tip kože

Kosa i tip kože mogu igrati veliku ulogu u tome koliko se često treba mijenjati jastučnica. Ako neko ima masniju kožu ili kosu, trebao bi je češće mijenjati.

Znoj

Oni koji su vježbali prije spavanja ili se probudili oznojeni trebali bi promijeniti jastučnicu prije sljedećeg odlaska u krevet.

Doba godine

Godišnje doba može uticati na to koliko se neko noću znoji, pa tako i na to koliko često treba mijenjati jastučnicu. Osoba se može više znojiti tokom zime ako je upaljeno grijanje ili tokom ljeta ako je prozor otvoren.

Temperatura prostorije

Optimalna temperatura nije važna samo za dobar san, već i sprječava znojenje kako bi jastučnica ostala čištija.

Proizvodi za kosu

Korištenje proizvoda za kosu može stvoriti više naslaga na jastučnici, pa će se tako mora prije promijeniti.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay