Ovo su dvije najgore opcije za doručak

Doručak se često smatra najvažnijim obrokom u danu.

Međutim, nije sva hrana za doručak dobra za naše zdravlje. Dijetetičarka Mišel Sari navela je dvije takve opcije koje dovode do viška kilograma i koje mogu da povećaju nivo šećera u krvi.

Žitarice za doručak

Mnoge žitarice za doručak su prepune rafinisanih ugljenih hidrata i dodatih šećera, što može dovesti do brzog porasta glukoze u krvi nakon konzumiranja.

Ovi skokovi šećera u krvi mogu dovesti do pada energije, povećane gladi i žudnje za više slatke hrane kasnije u toku dana i doprinijeti povećanju tjelesne težine.

"Nijesu sve žitarice za doručak iste, ali one popularnije imaju tendenciju da sadrže mnogo šećera bez mnogo drugih nutritivnih vrijednosti. Ako žitarice nemaju vlakna, onda vam ne pomažu da regulišete šećer u krvi", kaže Sari za „SheFinds“. Ako ipak želite da jedete žitarice za doručak, savjetuje da birate opcije sa manje šećera.

Pekarski proizvodi

Mnogi pekarski proizvodi za doručak, poput mafina i raznih peciva, imaju visok sadržaj rafinisanih šećera i rafinisanog brašna. Ovi rafinisani ugljeni hidrati mogu izazvati porast nivoa šećera u krvi i potencijalno doprinijeti otpornosti na insulin tokom vremena.

Kalorična priroda ovih poslastica u kombinaciji sa njihovom često niskom nutritivnom vrijednošću može dovesti do povećanja tjelesne težine.

"Različita slatka i slana peciva su puna masnoća i šećera od kojih nijedno nije dobro za zdravlje. Umjesto da kupujete takva peciva, ujutru pripremite sebi nešto što možete ponijeti. Na primjer, napravite tost i namažite ga zdravim kikiriki maslacem i ponesite banane", zaključila je dijetetičarki.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić