Zašto je sjajno da djeca odrastaju sa psima?

Odrastanje beba u prisustvu pasa, posebno štenaca, može imati brojne pozitivne učinke na njihov emocionalni, socijalni, i fizički razvoj.

Djeca koja odrastaju uz pse često pokazuju bolje socijalne vještine.

Interakcija s psima može pomoći djeci da razviju empatiju i saosjećanje jer uče kako čitati neverbalne signale i reagovati na potrebe drugog bića.

Psi su izvrsni društveni katalizatori; često podstiču interakciju između djece i drugih ljudi, što može poboljšati njihovu sposobnost komunikacije i izgradnju prijateljstava.

Emocionalna podrška

Psi pružaju značajnu emocionalnu podršku djeci. Stalna prisutnost psa, njegova privrženost i ljubav mogu pružiti osjećaj sigurnosti i utjehe. To može biti posebno korisno u stresnim situacijama, kao što su promjene u porodici, selidbe ili teški školski dani.

Fizička aktivnost

Odrastanje uz pse potiče djecu na veću fizičku aktivnost. Šetnje, igra i trčanje s psom su izvrsni načini za poboljšanje fizičkog zdravlja djece. Osim toga, redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od razvoja pretilosti kod djece, poboljšava kardiovaskularno zdravlje i podstiče razvoj motoričkih vještina.

Smanjenje stresa i anksioznosti

Interakcija s psima može smanjiti nivo stresa i anksioznosti kod djece. Studije su pokazale da maženje psa može povećati nivo oksitocina, hormona koji smanjuje stres, te sniziti nivo kortizola, hormona stresa. Ovaj efekt može biti posebno koristan za djecu koja se suočavaju s emocionalnim izazovima ili imaju poteškoća u prilagođavanju.

Razvoj odgovornosti

Briga o psu može djeci pružiti rane lekcije o odgovornosti. Učenje kako hraniti psa, obezbijediti mu vodu, i voditi ga u šetnje može pomoći djeci da razviju osjećaj odgovornosti i samopouzdanje. Ova iskustva takođe uče djecu važnosti rutine i održavanja obveza.

Smanjenje rizika od alergija

Istraživanja sugerišu da djeca koja odrastaju u domovima s psima mogu imati manji rizik od razvoja alergija i astme. Izloženost alergenima i bakterijama koje pas nosi sa sobom može ojačati imunološki sistem djece, čime se smanjuje vjerovatnoća kasnijeg razvoja alergijskih bolesti.

 

 

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Pexels/ Ilustracija

Tekst objavila: Jasminka Mulić