Istraživanje pokazalo - Ovo voće poboljšava pamćenje

Dnevna konzumacija šoljice brusnice može poboljšati pamćenje, usporiti razvoj demencije i smanjiti vrijednosti "lošeg" holesterola.

Ovo je pokazalo istraživanje naučnika sa britanskog Univerziteta Istočna Anglija.

Istraživači su sproveli studiju o prednostima konzumiranja oko 100 grama brusnice dnevno među učesnicima starosti od 50 do 80 godina sa nadom da bi ovi nalazi mogli da doprinesu prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput demencije, prenosi ScienceDaily.

Dr David Vauzour sa Medicinskog fakulteta u Norviču, koji je dio Univerziteta Istočne Anglije, vodio je istraživanje. On ističe da se do 2050. godine očekuje da će demencija zahvatiti oko 152 miliona ljudi u svijetu, a kako ne postoji poznat lijek za ovu bolest, istraživanje alternativnih pristupa kao što je ishrana je od suštinskog značaja za smanjenje rizika od njenog razvoja.

Vauzour objašnjava da su prethodne studije pokazale vezu između većeg unosa flavonoida u ishrani i sporijeg pada kognitivnih funkcija i razvoja demencije. Takođe, pokazalo se da hrana bogata antioksidansima kao što su antocijanini i proantocijanidini, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšavaju kognitivne sposobnosti.

U studiji sprovedenoj na 60 zdravih učesnika tokom 12 nedelja, polovina ispitanika je svakodnevno konzumirala sušeni prah od brusnice, što odgovara oko 100 grama svježih brusnica, dok je druga polovina primala placebo. Ovo je jedna od prvih studija koja istražuje dugoročni uticaj brusnice na kognitivne sposobnosti i zdravlje mozga.

Rezultati su pokazali značajno poboljšanje pamćenja učesnika u svakodnevnim događajima (vizuelno epizodično pamćenje), funkcije nervnih struktura i isporuke krvi u mozak (perfuzija mozga) kod onih koji su konzumirali brusnice.

"Primijetili smo značajno poboljšanje epizodične memorije kod učesnika koji su svakodnevno konzumirali prah od brusnice, kao i poboljšanu cirkulaciju esencijalnih hranljivih materija do važnih djelova mozga važnih za kognitivne procese, posebno za konsolidaciju pamćenja. Takođe, u istoj grupi smo primetili značajno smanjenje nivoa LDL ili "lošeg" holesterola, što doprinosi razvoju ateroskleroze", rekao je dr Vauzur.

Ovi nalazi sugerišu da svakodnevna konzumacija brusnica može poboljšati zdravlje krvnih sudova i doprineti boljoj perfuziji mozga i kognitivnim procesima. Studija je trajala relativno kratko – 12 nedelja, ali rezultati su veoma ohrabrujući i mogu poslužiti kao osnova za buduća istraživanja o uticaju brusnice i sličnih bobica na zdravlje mozga.

U istraživanju su učestvovali naučnici sa Univerziteta Istočne Anglije, Medicinskog centra Univerziteta u Lajdenu (Holandija), Univerziteta u Parmi (Italija) i Instituta Kuadram iz Velike Britanije.

Brusnice: malo, ali moćno voće

Brusnice su bogate antioksidansima kao što su vitamini C i E i flavonoidi, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i smanjuju oksidativni stres. Poznate su po svojoj sposobnosti da spriječe infekcije urinarnog trakta, a redovna konzumacija brusnica ili soka od brusnice može pomoći u održavanju zdravlja urinarnog trakta.

Brusnice su bogate vlaknima, što može pomoći u promovisanju zdravog varenja i sprečavanju problema kao što je zatvor.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija

Tekst objavila: Jasminka Mulić