Šta se događa u tijelu ako svaki dan jedete supu ?

Istraživač sa Medicinskog centra Univerziteta u Nebraski otkrio je da klasična pileća supa ima brojne prednosti za vaše zdravlje.

Supa uvijek može pružiti lijep osjećaj kada vam je to najpotrebnije. Ali oni koji redovno konzumiraju ovo jelo mogu se zapitati da li je supa zdrava ili ima neke potencijalne neželjene efekte.

Promjene do kojih dolazi kod svakodnevnog konzumiranja supe su sljedeće:

Vaše zdravlje crijeva bi moglo da se poboljša

Pravljenje supe pune povrća može poboljšati zdravlje crijeva.

„Supa puna povrća je odlična za vaša crijeva iz više razloga“, smatra Megi Mihalčik.

Ona dalje oblašnjava da se unosom supe dodaje više vlakana u ishranu, što je odlično za varenje i sitost, a mnoga povrća koje se obično nalazi u njima kao što su praziluk i luk sadrže prebiotička vlakna koja hrane dobre bakterije u crijevima“.

Možete da dobijete dodatnu količinu proteina

„Supa može biti značajan izvor proteina, posebno ako je supa od kostiju“, kaže Elizabet Vord, koautor Plana ishrane za menopauzu. Ona smatra da dodavanjem mesa kao što je piletina povećava sadržaj proteina.

Određene supe mogu imati ljekovita svojstva

Da li ste se ikada zapitali da li vam pileća supa sa rezancima može pomoći da se osjećate bolje kada ste bolesni ili je to ništa više od obroka? Neka istraživanja potvrđuju da ova supa ima i antiinflamatorno dejstvo.

Istraživač sa Medicinskog centra Univerziteta u Nebraski otkrio je da klasična pileća supa ima brojne prednosti za vaše zdravlje.

Dakle, sljedeći put kada budete bolesni, ne oklevajte i pojedite toplu pileću supu sa rezancima.

Poješćete porciju povrća bogatog antioksidansima

Istraživanja pokazuju da je supa od povrća najzdravija supa koju možete jesti.

Supe od povrća pune su minerala, vitamina i bioaktivnih biljnih jedinjenja. Ove supe takođe podstiču hidrataciju i sitost.

Brže ćete se osjećati sito

Supa vam može pomoći da se osjećate sitije. U stvari, istraživači su otkrili da supa može izazvati više sitosti nego bilo koji drugi obrok.

To bi moglo značiti da ćete, ako uživate u finoj supi za večeru, ukupno potrošiti manje kalorija i da ćete se i dalje osjećati sito.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Tekst objavila: Jasminka Mulić