Ove namirnica bi osobe sa visokim krvnim pritiskom trebalo da izbjegavaju

Kada govorimo o zdravlju vašeg srca, posebno ako imate visok krvni pritisak, postoje određene namirnice koje mogu da naprave više štete nego koristi.

Da, ona ukusna i slana hrana koju toliko volite može da utoli glad, ali takođe i dovede do skoka krvnog pritiska zbog visokog udjela natrijuma.

Prisutnost viška natrijuma u krvotoku podstiče više vode da uđe u krvne sudove, što zauzvrat povećava volumen krvi unutar njih, prema „American Heart Association”. Zbog toga, što više krvi protiče kroz vaše krvne sudove, to to je pritisak viši.

Dr Marta Gulati, profesorica medicine i šefica kardiologije na Univerzitetu Arizona i glavna urednica stranice CardioSmarta.org. otkriva koje namirnice treba da isključite iz ishrane, u slučaju da imate ovaj zdravstvni problem.

Hljeb

Jedna kriška hljeba može da sadrži do 230 miligrama natrijum – 15 procenata od 1.500 mg što je gornja dnevna granica preporučena za osobe s visokim krvnim pritiskom.

„Ako jedete sendvič, uzećete dvije kriške i udvostručiti“, kaže dr Gulati,

Ona dodaje da ako jedete tost za doručak, sendvič za ručak i pecivo za večeru, ti brojevi umiju brzo da se nagomilaju.

„Izbacite ga gdje god možete, kao što je na primjer korpica sa hjlebom u restoranu“, kaže dr Gulati.

Kejt Paton iz Službe za preventivnu kardiologiju klinike Klivlendad kaže da ako  vam je potreban unos ugljenih hidrata potražite hljeb koji ima 140 miligrama natrijuma ili manje po porciji, piše The Healthy.

Hljeb od proklijalih žitarica, koji se u prodavnicama obično čuva u zamrzivaču, jer sadrži manje konzervansa, obično je siguran izbor, kaže ona.

Suhomesnati proizvodi

Hladni naresci i suhomesnati proizvodi poput hotdoga imaju stotine miligrama natrijuma, posebno ako volite da filujete sendvič.

„Ljudi misle ‘niskomasno je i nije loše za mene’”, kaže dr Gulati.

Ali, taj visok sadržaj natrijuma može da natera vaše telo da ostane na tečnosti i povisi vam krvni pritisak. Ako ne možete da pronađete verziju s niskim udjelom natrijuma koja vam se sviđa, pokušajte s drugom vrstom sendviča, kaže Paton.

Ona preporučuje da ispečete pileći file na početku nedjelje za narezivanje za ručak ili upotrebu tune ili prirodnog putera od kikirikija za vaše proteine.

Piletina

Možda znate da se smrznutoj i mariniranoj piletini dodaje so, ali da li ste znali da čak i svježa piletina ume da bude puna konzervansa?

„Ubrizgavaju slanu vodu kako bi piletina izgledala punije i ljepše“, otkriva dr Gulati.

Taj konzervans ne samo da dodaje so, već takođe povlači lošiji kvalitet.

Pica

Već znate da pica nije dobra za vaš struk, ali bi mogla da našteti i zdravlju vašeg srca. Između tijesta, slanog sira i feferona s puno natrijuma i soli koju neke pizerije posipaju po vrhu, parče može lako da sadrži i 700 miligrama natrijuma – a ko se zaustavlja samo na jednom parčetu?

U piceriji zatražite priloge koji neće sadržavati toliko soli.

„Tražite manje sira i više povrća“, savetuje Paton.

Ali, najbolje je da napravite svoju kod kuće. Počnite s korom s niskim udelom natrijuma, a zatim prelijte svežim sosom od paradajza ili umakom od pelata bez dodate soli, plus malo mocarele.

Supa iz kesice

„Smatramo da je supa zdravija, ali jedan tanjir pileće supe može da sadrži blizu 1.000 miligrama natrijuma,” kaže dr Gulati.

Ona dodaje da možete da pojedete i više od toga i da treba biti pametan po pitanju veličine porcija.

”Provjerite oznake za verzije s niskim procentom natrijuma — ili još bolje, napravite je sami“, predlaže doktorka.

Kisjeli krastavci

Vjerovatno ne mislite previše o tom kisjelom krastavcu na svom tanjuru, ali on može da sadrži više od 300 miligrama natriuma.

„Dodate to u sendvič i to će podići nivo soli,” kaže Paton. Prilikom odabira robne marke proverite oznake hranljivih vrijednosti i pokušajte da se ograničite na samo nekoliko kriški kako biste svoj hamburger zagrizli bez preterivanja s natrijumom.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić