Ovu namirnicu slobodno jedite uveče- Utiče na bolji san

Opšte je poznato da nije preporučljivo jesti u vrijeme koje je mnogo blizu odlasku na spavanje, međutim postoje namirnice koje vam čak mogu i pomoći da imate bolji san.

Stručnjaci za spavanje ističu da bi jedenje čokolade prije spavanja, trebalo da vam pomogne da lakše zaspete.

Možda ne gledate na čokoladu kao na zdravu noćnu užinu, ali stručnjaci kažu da bi to moglo biti upravo ono što vam treba da se opustite.

"Umjereno jedenje tamne čokolade, najmanje sat vremena pije spavanja, može rezultirati produktivnijim noćnim snom. Poznato je da svojstva koja se nalaze u tamnoj čokoladi podstiču proizvodnju serotonina, hemikalije koja je direktno povezana sa smirenošću i opuštanjem. Takođe, uživanje u tamnoj kockici slatke poslastice, može smanjiti nivo stresa prije spavanja",  ističu stručnjaci.

Za idealnu užinu koja poboljšava san, stručnjaci preporučuju kombinovanje tamne čokolade sa drugim namirnicama, koje pogoduju spavanju, kao što su banane i bademi, ali i puter od kikirikija bi takođe mogao da funkcioniše.

"Kozumiranje putera od kikirikija kao dio noćne, zdrave užine, može poboljšati kvalitet sna, kao i stabilizovati nivo šećera u krvi i podržati rast mišića. Prepun važnih hranljivih materija, kao što su masti za srce, vitamini, minerali i još mnogo toga, puter od kikirikija takođe sadrži hemijski triptofan koji izaziva san i pomaže vašem tijelu da se opusti u režimu spavanja. Drugi orašasti plodovi poput badema, oraha i indijskih oraščića takođe vam mogu pomoći da bolje spavate, jer sadrže melatonin, magnezijum i cink ", ističu eksperti.

Ako volite slanu užinu prije spavanja, probajte kačkavalj. Sir je pun masti i proteina koji "zadovoljavaju glad i žudnju tokom noći", a vaše tijelo ga polako vari za dobar san.

"Takođe daje vašem tijelu dozu triptofana, da vam pomogne da brže zaspite",  rekao je tim eksperata za spavanje.

Kokice

Kokice su bogate vlaknima i ugljenim hidratima, što pomaže vašem tijelu da proizvodi serotonin, hemikaliju koja čini da se osjećate dobro i pomaže vam da dobro spavate.

Stručnjaci su zaključili:

- Kao i mnoge druge namirnice koje podstiču san, kokice stvaraju triptofan, koji otključava melatonin i serotonin kako bi regulisao raspored spavanja. Dakle, sljedeći put kada se odmarate uz TV emisiju ili film, uzmite kokice da biste svoje tijelo pripremili za spavanje.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilusutracija/Pixabay.com

Tekst objavila: Jasminka Mulić