Smanjuje znakove starenja, ublažava upalne procese - Ovo voće je bogato mineralima I vitaminima

Bromelain iz ananasa ima antiinflamatorna svojstva. Većina nas voli tropsko voće ananas. Međutim, ovo slatko, aromatično voće nije samo ukusno već je i veoma zdravo.

Osim dosta vitamina i minerala, ananas je dobar saveznik u prehladi kao i kod upalnih procesa.

Evo nekoliko razloga zašto je ananas dobar:

Hranljivost: Ananas je bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin B6, folate, mangan i bakar. Ovi hranljivi sastojci mogu doprinijeti zdravoj ishrani.

Podrška imunološkom sistemu: Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, ananas može pomoći u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija kao i u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju zdravlja srca.

Vitamin C i antioksidanti prisutni u ananasu mogu pomoći u očuvanju zdravlja kože, podsticanju proizvodnje kolagena i smanjenju znakova starenja.

Konzumiranje ananasa ili svježeg soka od ananasa može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i gripa, zahvaljujući svom antiinflamatornom dejstvu i visokom sadržaju vitamina C.

Probavno zdravlje: Ananas sadrži enzim bromelain koji može pomoći u varenju proteina, olakšavajući probavu i smanjujući nadutost.

Antiinflamatorna svojstva: Bromelain takođe ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu.

Zdravlje kostiju: Ananas sadrži mangan, mineral koji je važan za zdravlje kostiju i metabolizam.

Antioksidativna svojstva: Ananas sadrži antioksidante koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: lustracija/Pixabay.com

Tekst objavila: Jasminka Mulić