Ova namirnica čudotvorno skida holesterol

Visok holesterol je rizik koji donosi potencijalno opasna stanja koja ugrožavaju život.

Moždani udar i kardiovaskularne bolesti su najčešće posljedica visokog holesterola, pa je važno da održavamo nivo ukupnog holesterola u krvi u granicama normale. Zato su važne smjernice - održavanje zdrave težine, redovno vježbanje i život bez alkohola.

Ishrana je takođe ključni faktor, a hrana bogata vlaknima kao što su pasulj, ovsena kaša i avokado može pomoći u smanjenju "lošeg" LDL holesterola dok povećava "dobar" HDL holesterol. Kako se ispostavilo, postoji i jedno moćno povrće koje može učiniti isto. Možda je malo oštar i može vas rasplakati - ali to je moćni luk koji snižava holesterol.

Neki od različitih hranljivih sastojaka koje ćete naći u šolji dinstanog luka bez soli uključuju, prema pisanju "Health digest", 349 miligrama kalijuma, 73,5 mg fosfora, 46,2 mg kalcijuma i nešto više od 23 mg magnezijuma.

Luk takođe sadrži flavonoid poznat kao kvercetin. Istraživači iz studije iz 2017. godine pokušali su da bolje razumiju odnos između kvercetina i njegovih potencijalnih efekata na obrnuti transport holesterola ili proces u kome tijelo uklanja holesterol iz ćelija. Koristeći miševe koji su bili hranjeni ishranom sa visokim sadržajem masti, otkriveno je da kvercetin pojačava prenos holesterola, snižava nivo holesterola i poboljšava funkcionisanje "dobrog" HDL holesterola. Pokazalo se da čak i alternativni oblici luka nude iste prednosti za snižavanje holesterola. U osmonedjeljnoj studiji objavljenoj 2015. godine istraživači su otkrili da ispijanje soka od luka bogatog kvercetinom značajno smanjuje nivoe LDL holesterola kod pacijenata sa blago visokim holesterolom.

Mogu li suplementi luka sniziti nivo holesterola?

Bez obzira da li uživate u kuvanom ili sirovom luku, ovo povrće može upotpuniti bilo koju salatu, pljeskavicu, gulaš i još mnogo toga. Međutim, ako ne volite da jedete luk, dodaci luka mogu potencijalno da smanje nivo holesterola. Istraživači iz meta-analize iz 2021. godine ispitali su deset različitih kliničkih ispitivanja i zaključili da suplementacija crnim lukom snižava nivo lošeg holesterola, povećava nivoe dobrog holesterola i reguliše nivo ukupnog holesterola. Međutim, nije primijećena veza između dodavanja crnog luka i poboljšanja nivoa triglicerida i istraživači su naglasili da je još potrebno više studija.

 

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Shutterstock

Tekst objavila: Jasminka Mulić