Vrijeme je za lale- Jedan mali trik će im produžiti rok trajanja

Vrijeme je za lale. Lale su najljepši ukras u svakoj bašti, ali i u vazi, a ako vašima lalama treba malo života, isprobajte ovaj savjet.

Naime, En Drejk, baštovanka i kreatorka bloga "On Sutton Place", podijelila je nevjerovatan trik kojim može da oživite lale.

Ovo omiljeno proljećno cvijeće, koje cvjete u pravilu krajem marta, trebalo bi da izgleda svježe i lijepo i do 12 dana nakon rezanja.

Drejk je otkrila da je riješila problem sa lalama preko noći tako što je jednostavno ubacila dva bakarna novčića u vazu. Prije nego je otišla u krevet, odsjekla je krajeve lala i ubacila dva penija!

Kad je sljedećeg jutra pogledala vazu, bila je zapanjena ugledavši nevjerovatnu transformaciju lala - stajale su uspravno i izgledale totalno svježe!

"Za ovaj nevjerovatan trik saznala sam prošle godine, kada sam na Instagramu objavila sliku nekoliko žalosnih, obešenih tulipana. Stavite ih u svježu hladnu vodu svakog dana, odsjecite krajeve da bi stabljike mogle da upiju više vode, držite ih podalje od svjetlih prozora i svetiljki, te ih izložite u hladnoj prostoriji ako je to moguće, savjetuje ona".

Inače, novčići sadrže bakar koji može da djeluje kao fungicid i sprečava rast gljivica, ali i bakterija u vazi, što pomaže lalama da zadrže svježinu.

Dodala je i da je važno odabrati vazu sa širim otvorom jer će se cvetovi tako moći više da se rašire. A važno je i da se pravilno sijeku - ravnomjerno, na istu dužinu, kada ih stavljate u vazu. Redovno podrezujte stabljike kako se ne bi zatvorile jer neće moći da upiju vodu.

 

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Tekst objavila: Jasminka Mulić