Ove namirnice pozitivno utiču na zdravlje srca

Konzumiranje određenih namirnica može uticati na zdravlje srca. Dosad je nekoliko istraživanja pokazalo da ishrana u mediteranskom stilu, koja sadrži puno voća i povrća, cjelovitih žitarica, zdravih masti, orašastih plodova i sjemenki dobro utiče na zdravlje.

Dijetetičarka Victoria Taylor za Business Insider izdvojila je nekoliko namirnica koje pozitivno utiču na srce i preporučljivo ih je često konzumirati u ishrani. Osim što su dobre za zdravlje srca, dijetetičarka je istakla i da su povoljnija opcija u odnosu na slične namirnice.

Smrznuti grašak

Dijetetičarka je savjetovala da uvijek imate vrećicu smrznutog graška u zamrzivaču.

"Grašak je jeftin, nema otpada i ne zahtijeva nikakvu pretjeranu pripremu osim što ga je potrebno skuvati", izdvojila je Taylor. Dodala je da je grašak dobar izvor biljnih proteina te sadrži i vitamin C koji pomaže u zaštiti ćelija i održava ih zdravim.

Takođe, sadrže i vlakna koja, prema Taylor, mogu "pomoći u smanjenju tjelesne apsorpcije holesterola".

Kikiriki

Kikiriki je idealna opcija za sve one koji žele zdraviju alternativu od kolačića ili torte, ali važno je jesti ga u umjerenim količinama, ističe dijetetičarka. Neslani kikiriki bez premaza bogat je izvorom nezasićenih masti, posebno mononezasićenih masti, te sadrži vlakna, proteine i niz vitamina i minerala koji su potrebni u uravnoteženoj ishrani, dodaje Taylor.

Repičino ulje

Još jedna namirnica koju je dijetetičarka istakla je ulje od repice. Kao razlog zašto je ulje od repice dobra opcija, dijetetičarka ističe da je dobra opcija za zdravlje srca, posebno za one ljude s ograničenim budžetom.

"Repičino ulje uglavnom sadrži mononezasićene masti koje pomažu u zaštiti srca održavanjem razine dobrog HDL holesterola, dok smanjuju nivo lošeg LDL holesterola u krvi", objasnila je ona.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija, Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić