Devet savjeta za roditelje kako da nauče djecu strpljenju

Strpljenje je vrlina koja često izmiče i djeci i odraslima. U današnjem brzom svijetu, gdje je trenutno zadovoljstvo uobičajeno, učenje djece strpljenju postalo je izazovnije nego ikada.

Međutim, usađivanje ove vrijedne osobine mališanima je ključno za njihov emocionalni razvoj, vještine rješavanja problema i opšte blagostanje.

Vrijeme je da podstaknete kod svog djeteta ovu vrlinu, a u nastavku pročitajte na koje sve načine to možete da uradite.

  1. Podstičite svjesnost

Upoznajte dijete sa konceptom svjesnosti, naučite ga da obrati pažnju na svoje misli i osjećanja u trenucima nestrpljenja. Ova samosvjest može im pomoći da prepoznaju okidače i razviju strategije suočavanja kako bi ostali strpljivi.

  1. Vježbajte okretanje

Ohrabrite ih da se smjenjuju kada igraju igrice ili dijele igračke sa drugima. Naglasite da je čekanje na njihov red jednako ključno kao i njihova prilika da igraju. Ovo ne samo da gradi strpljenje, već i poboljšava društvene vještine i saradnju.

  1. Učite iz priča na temu strpljenja

Čitanje knjiga koje ističu strpljenje i njegove nagrade može biti i zabavno i poučno za djecu. Potražite priče prilagođene uzrastu koje prikazuju likove koji se suočavaju sa izazovima, prevazilaze prepreke i pokazuju strpljenje. Nakon čitanja, razgovarajte o postupcima likova i važnosti strpljenja u različitim situacijama.

  1. Ohrabrite odloženo zadovoljenje

Odlaganje zadovoljenja je osnovni aspekt strpljenja. Ohrabrite dijete da čeka nagrade umjesto da dobije trenutno zadovoljstvo. Na primjer, ako žele novu igračku, predložite im da vremenom uštede novac da bi je kupili.

  1. Kreirajte rutinu

Rutine pružaju osjećaj strukture i predvidljivosti, smanjujući osjećaj nestrpljenja izazvanog neizvjesnošću. Podesite dnevne rasporede za dijete, uključujući redovne obroke, vrijeme za igru i za spavanje.

  1. Ograničite vrijeme ekrana

Predugo vrijeme ispred ekrana može dovesti do smanjene pažnje i povećanog nestrpljenja. Postavite razumna ograničenja vremena ispred ekrana za dijete i ohrabrite ga da se umjesto toga angažuje u aktivnostima kao što su čitanje ili crtanje.

  1. Ohrabrite pozitivan samogovor

Pomozite djetetu da razvije pozitivan unutrašnji dijalog kada se suočava sa situacijama koje zahtjevaju strpljenje. Naučite ih da koriste fraze poput "Mogu da čekam" ili "Strpljiv sam". Zamijenjujući negativne misli pozitivnim, dijete može izgraditi otpornost i zadržati smirenost u trenucima nestrpljenja.

  1. Postavite primjere iz života

Istaknite primjere strpljenja iz stvarnog života. Pokažite im kako pekari dozvoljavaju da tijesto naraste ili kako ptice vremenom grade gnijezda. Povezivanje strpljenja u svakodnevnim situacijama može im pomoći da shvate njegov značaj.

  1. Budite strpljivi sa njihovim nestrpljenjem

Važno je imati razumijevanje i strpljenje kada se dijete bori sa nestrpljenjem. Izbegavajte da budete frustrirani ili da grdite dete jer je nestrpljivo. Umesto toga, priznajte njihova osećanja i pomozite im da prođu kroz njih.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić