Kako da ukrasite kuću tokom novogodišnjih praznika?

Kako se približavaju novogodišnji praznici, mnogi već počinju razmišljati o ukrašavanju svoje kuće ili stana, jer su ovi praznici među najomiljenijima i najradosnijima od djetinjstva. Ako vam ove godine nedostaje inspiracije ili ideja za dekorisanje, u nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga.

Osnovni elementi novogodišnje dekoracije

Osnovni elementi novogodišnje dekoracije su jelka, svjetleći ukrasi, lampice, vjenčići, figurice Djeda Mraza te raznobojne trake. No, svaki od ovih elemenata može da bude prisutan u različitim estetskim formama. Prije nego što počnete da osmišljavate i kupujete osnovnu dekoraciju i novogodišnje ukrase, važno je da razmislite o nekoliko ključnih faktora, i to o budžetu za novogodišnju dekoraciju, bojama te kupovini ukrasa i dekoraciji.

Prije svega, definišite budžet koji je usklađen sa vašim mogućnostima i koji će vas zadržati u racionalnim okvirima prilikom kupovine i osmišljavanja dekoracije. Ukrasi mogu biti izuzetno skupi, ali je dobro što mnoge od njih možete i sami da napravite, pa u skladu s tim, unaprijed isplanirajte šta vam je potrebno i koliko ste spremni da potrošite.

I boje su ključne za stvaranje određene vrste ambijenta uz pomoć praznične dekoracije, pa tako tradicionalne boje poput crvene, zelene i zlatne često asociraju na praznike, ali ništa vas ne sprečava da eksperimentišete. Ako želite klasičan izgled, kombinujte crvenu i zelenu s bijelom ili zlatnom, a ako želite nešto modernije, probajte kombinacije plave i srebrne, ljubičaste i srebrne ili roze i zlatne. Jedino što je važno jeste da se boje slažu.

Dekorativne ukrase za Novu godinu moguće je nabaviti online i u prodavnicama namještaja, ukrasa, pa čak i supermarketima. Prilikom kupovine budite pažljivi kada je riječ o kvalitetu ukrasa, jer će trajni materijali omogućiti da uživate u dekoraciji iz godine u godinu. Takođe, razmotrite različite vrste lampica i njihov intenzitet svetlosti kako biste stvorili željenu atmosferu.

Kupovina i ukrašavanje jelke

 

Bez obzira na to da li ste kupili pravu ili vještačku jelku, ona bude skupljena i zgnječena kad je donesete kući ili izvučete iz kutije. Savjet je da odvojite malo vremena kako biste njene grane savršeno raširili i posložili, a za vještačko drvce to bi moglo značiti savijanje i ispravljanje grana. Sa druge strane, pravom drvetu možda treba malo vremena da se ispravi nakon što ga raspakujete. Ukrasiti jelku je mnogo lakše ako vam je sve nadohvat ruke, jer vjerovatno ne želite stalno tražiti i nositi ukrase iz prostorije u prostoriju, pa u skladu s tim donesite sve na jedno mjesto. Nakon toga je vrijeme kada možete sortirati svoje ukrase, odabrati temu, a ukrašavanja jelke neće biti stresno.

Odaberite temu - Trebalo bi da se pobrinete da vaš izbor praznične teme savršeno pristaje dekoru vašeg životnog prostora, a ako vaš dom odiše sa puno topline šarenim tonovima, uskladite ga s jednako šarenim ukrasima. Savjet je da se držite toplog i ugodnog ako je to prirodna tema vašeg doma i idite na elegantan i sofisticiran ako je umjesto toga ispunjen neutralnim bojama.

Okitite jelku lampicama - Prvo provjerite da li su vaše lampice iste boje kao vaša jelka. Na primjer, bijele lampice za bijela drvo, zelena za zeleno, itd. Ovo će osigurati da se lampice sakriju u vašem stablu. Obmotajte ih preko svih glavnih grana kako biste bili sigurni da ćete dobiti ravnomjerno osvjetljenje.

Postavite mašne na jelku - Mnogi vole dodati malo božićnog šarma trakicama i mašnama. Dodajte mašne i trakice na strateška područja kako biste pomogli svojim lampicama da se istaknu. Omotajte trakicu oko grane kako bi ostala na mjestu.

Postavite ukrase - Ukrasi su ključ da se vaša jelka istakne, pa u skladu s tim najprije odaberite sve ukrase koje ćete koristiti. Vjerovatno ne želite staviti sve svoje ukrase na isto mjesto ili na istu granu, već ih je potrebno ravnomjerno rasporediti. Osim toga, razmislite o veličini ukrasa, a možda biste željeli upotrijebiti neke manje ukrase kako biste naglasili veliku snježnu pahulju.

Zvijezda za vrh jelke - Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta ukrasa za vrh jelke. Neki vole koristiti isti svake godine, dok druge vole kupiti novi koji odgovara temi jelke. Zvijezde su tradicionalni, ali i dalje popularan ukras.

Kićenje jelke može stvoriti isto toliko lijepih uspomena kao i promatranje jelke nakon toga, pa ne zaboravite da se zabavite tim procesom. Uz malo planiranja i obraćanja pažnje na detalje, gotovo svako može stvoriti jelku koja izgleda kao da ju je ukrasio profesionalac.

Ukrasi sa vijencima

Ovakva dekoracija odlično ide uz različite stilove enterijera, ali vijenci bi trebalo da budu usklađeni po boji i stilu. Oni dobro izgledaju na zidovima, vratima, pa čak i prozorima, a mogu se napraviti od vještačkog materijala, ali i od pravih grana, na primjer, bilo kojeg zimzelenog drveta, uključujući i božićnu jelku.

Odličan dizajn možete dobiti ako koristite ukrasne kuglice, a bitno je da budu različite veličine, ali istovremeno i stilski kombinovane. Takođe, takve kuglice mogu se uplesti u vijence, te će sve izgledati još svečanije.

Prozori su idealni za dekorisanje

Prozorski ukrasi mogu doprinijeti prazničnoj čaroliji u svakoj sobi. Razmislite o postavljanju zvijezda ili šara od lažnog snijega na prozore. Bijele zavjese sa svjetlucavim dodacima dodatno će oplemeniti prostor, te omogućiti svjetlu da se prelama kroz prozore na bajkovit način.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić