Naučnici korak bliže lijeku za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest uz pomoć taloga kafe

Talog od kafe mogao bi da se koristi u novom tretmanu za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, pokazuje studija.

Ugljenične kvantne tačke na bazi kafeinske kiseline, koje se prave od otpada kafe, pokazale su obećavajuće rezultate u liječenju neurodegenerativnih poremećaja.

Američki istraživači su otkrili da su jeftini lijekovi pomogli u zaštiti od efekata Parkinsonove bolesti u eksperimentima u epruvetama kada je bolest izazvana pesticidom zvanim parakvat.

Nadaju se da bi tretman mogao da se koristi za pomoć ljudima u ranim stadijumima demencije, kao i za sprečavanje daljeg napredovanja bolesti.

Glavni autor Jiotiš Kumar, sa Univerziteta Teksas u El Pasu, rekao je:

"CACKDs imaju potencijal da budu transformativni u liječenju neurodegenerativnih poremećaja. To je zato što nijedan od trenutnih tretmana ne liječi bolest, oni samo pomažu u kontroli simptoma. Naš cilj je da pronađemo lijek tako što ćemo se baviti atomskom i molekularnom osnovom koja pokreće ove uslove."

Oko 944.000 Britanaca trenutno živi sa demencijom, a stručnjaci predviđaju da će taj broj do kraja decenije premašiti milion ljudi.

Alchajmerova bolest je najčešći oblik bolesti i smatra se da je uzrokovana nagomilavanjem proteina u mozgu, uključujući tau i amiloid.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić