Koje je najbolje vrijeme za uzimanje vitamina? Evo šta preporučuju stručnjaci

Iako svi težimo pravilnoj i uravnoteženoj ishrani, ponekad jednostavno ne uspijevamo dobiti sve vitamine, minerale i hranjive materije samo iz hrane. Kada ishrana ne djeluje, određeni dodaci mogu nam osigurati vitalne hranjive materije koje nam nedostaju.

"Vitamini mogu pomoći u popunjavanju prehrambenih nedostataka u ishrani. Ako je osoba na dijeti koja ograničava ili zabranjuje određene namirnice, dodaci ishrani mogu pomoći", kaže dijetetičarka Keri Gans.

Bez obzira na to koje vitamine uzimate, možda se pitate koje je najbolje vrijeme dana za dozu dodataka.

"Najbolje vrijeme za uzimanje vitamina zavisi od toga koji uzimate. Na primjer, vitamini B mogu pomoći u proizvodnji energije pa ih ima smisla uzimati ujutro", tvrdi dijetetičar Jim White.

Opšte pravilo je da je najbolje vrijeme za uzimanje vitamina ono kada se sjetite da ih uzmete. Za neke je to ujutro s doručkom, a za druge uveče prije spavanja.

Pronađite najbolje vrijeme za uzimanje vitamina na temelju njihovog sastava

Vitamin B,C i biotin (vitamini topivi u vodi)

"Vitamini topivi u vodi mogu se uzimati u bilo koje doba dana, s ili bez hrane", tvrdi White.

Vitamini A, D, E i K (vitamini topivi u mastima)

"Vitamini topivi u mastima razlikuju se od vitamina topivih u vodi jer ih treba konzumirati s obrokom koji sadrži masnoće kako bi se lakše razgradili", objašnjava White.

Dakle, iako se mogu uzimati u bilo koje doba dana, ključno je uzimati ih uz obrok koji sadrži masnoće.

Multivitamini

Multivitamini upšteno sadrže vitamine topive u mastima i vitamine topive u vodi. Najbolje je pridržavati se pravila za vitamine topive u mastima te ih uzimati u bilo koje doba dana kada ćete moći pojesti obrok koji sadrži mast.

Što se tiče uzimanja vitamina na prazan želudac, ne postoji posebno pravilo. Neki ljudi nemaju nuspojave ako ih uzimaju na prazan želudac, dok drugi imaju. Treba imati na umu da se vitamini topivi u vodi bolje podnose na prazan želudac, ali one topive u mastima i multivitamine bolje je uzimati s hranom kako bi se spriječile želudačne tegobe i povećala apsorpcija vitamina.

Dodatke gvožđa preporučljivo je uzimati na prazan želudac za optimalnu apsorpciju, prema Klinici Mayo. Ako uzimate kalcijum, neka to bude odvojeno od dodatka gvžđa kako biste bili sigurni da vaše tijelo u potpunosti apsorbuje obje materije.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić