Popodnevni odmor ne mora da bude dremka: Odmorite mozak i bez spavanja

Dragocjeni savjet za sve koji umorni dolaze sa posla. Dogodi li vam se ikada da dođete s posla i umor vas jednostavno slomi pa morate da odspavate? Postoji još bolja opcija za popodnevni odmor.

Popodnevni umor, naročito u ovo doba godine, može zahvatiti mnoge ljude čak i nakon dobro prospavane noći. Džim Kvik, svjetski poznat stručnjak za poboljšanje pamćenja, optimizaciju rada mozga i ubrzanje učenja, dijeli nekoliko savjeta za suočavanje s popodnevnim padom energije. Umjesto forsiranja kroz zamor, Kvik uvek preporučuje odmor za mozak.

Prema njegovim riječima: „Tokom pauze za mozak, važno je uraditi tri stvari koje su hranjive za vas, tri stvari koje su potrebne mozgu: kretanje, hidrataciju i disanje – to je tako jednostavno.“

Iako mozak čini samo 2% tjelesne mase, troši čak 20% ukupne energije tijela, naglašava Kvik. Zato je ključno osigurati „gorivo“ tokom dana. Uprkos tome, Kvik ne isključuje kofein, ali ističe važnost praćenja sopstvenog osjećanja i razmatranje kombinovanja kofeina s pravim odmorom za mozak, poput energične popodnevne šetnje.

„Ne zaboravite da budete osjetljivi prema svom tijelu i otkriti šta vam odgovara, a šta ne. Planirajte svoje odmore. Rituali ne moraju uvijek da budu isti; jednostavno pratite ono što vam se čini najboljim u datom trenutku“.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić