Koje voće i povrće bi trebalo da jedemo sa korom, a koje ne? Sve zavisi od vrste

Često gubimo mnoge važne komponente iz naše ishrane, zbog pogrešnog načina pripreme hrane, a to se dešava uglavnom sa voćem i povrćem.

Niko ne može osporiti da konzumiranje više voća i povrća može biti od koristi za naše zdravlje. Međutim, često se raspravlja o tome da li je voće i povrće bolje jesti sa ili bez kore. Mnogi ljušte voće i povrće, bilo iz želje, iz navike ili zbog pesticida. Šta stručnjaci kažu o pitanju „sa korom ili bez“?

Kore su prepune hranljivih materija

Količine hranljivih materija sadržanih u kori voća i povrća variraju u zavisnosti od vrste. Generalno, kada ih ne ogulite, unosite veće količine vitamina, minerala i drugih korisnih biljnih jedinjenja.

Na primjer jabuka sa korom sadrži do 332% više vitamina K, 142% više vitamina A, 115% više vitamina C, 20% više kalcijuma i do 19% više kalijuma od oljuštene jabuke. Slično, kuvani krompir sa korom može da sadrži do 175% više vitamina C, 115% više kalijuma, 111% više folata i 110% više magnezijuma i fosfora od oljuštenog.

Kora vas duže drže sitim

Kore od voća i povrća mogu smanjiti glad i pomoći vam da se duže osjećate sito. To je uglavnom zbog njihovog visokog sadržaja vlakana. Pored toga, nekoliko studija je primijetilo da ishrana bogata vlaknima ima tendenciju da smanji glad, a samim tim i broj kalorija koje se unose dnevno, što potencijalno dovodi do gubitka težine. Vlakna takođe služe kao hrana za prijateljske bakterije koje žive u crijevima. Kada se ove bakterije hrane vlaknima, proizvode kratkolančane masne kisjeline, koje dodatno pojačavaju osjećaj sitosti.

Kora može sadržati pesticide

Pesticidi se obično koriste za smanjenje oštećenja useva i povećanje prinosa. Suprotno popularnom verovanju, pesticidi se mogu naći u organskom i konvencionalnom voću i povrću. Iako neki pesticidi ulaze u pulpu voća i povrća, mnogi ostaju u kori. Pranje je dobar način za uklanjanje ostataka pesticida. Međutim, uklanjanje kore je definitivno efikasnije. Na primjer, srodna istraživanja pokazuju da je oko 41% ostataka pesticida pronađenih u voću uklonjeno pranjem vodom, dok je duplo više uklonjeno ljuštenjem.

Bolje oljušteno:

avokado

agrumi (grejpfrut, limun, limeta, narandža, itd.)

bijeli luk

dinja

luk

tropsko voće (liči, ananas, papaja, itd.)

Jestive kore:

kajsija

špargla

šargarepa

krastavac

Plavi patlidžan

grožđe

breskva

kruška

šljiva

krompir

bundeva

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić