Ne bacajte kesice čaja – Postoji više načina da ih iskoristite

Dakle, upravo ste završili sa uživanjem u osvježavajućoj šoljici toplog čaja, ali šta da radite sa iskorišćenom kesicom čaja?

Vaš prvi instinkt može biti da ga bacite, ali prije nego što to učinite, razmislite o svim mogućim prednostima koje propuštate.

Otkrijte kako možete da koristite iskorišćene kesice čaja i uštedite novac, smanjite otpad i otkrijte nove mogućnosti u svakodnevnom životu.

Neutrališite mirise: Otvorite korišćenu vrećicu čaja i ostavite da se listovi čaja osuše. Raspršite osušene listove na mjestima kao što su kante za smeće ili frižider da biste uklonili neprijatne mirise, posebno ako koristite čaj od mente ili cimeta, piše All Recipes.

Odmastite posuđe: Masno posuđe stavite u sudoperu sa nekoliko iskorišćenih kesica čaja i ostavite nekoliko sati ili preko noći. Tanini iz čaja će ukloniti ostatke hrane i masnoće, štedeći vam vrijeme i trud prilikom ribanja posuđa.

Omekšajte meso: Marinirajte meso u crnom čaju da omekša. Meso prije pečenja prelijte crnim čajem, a rezultat će biti mekše i sočnije meso.

Očiste staklene površine: Čaj je odličan za čišćenje ogledala, prozora i drugih staklenih površina. Možete koristiti šolju slabog čaja ili samu vrećicu čaja da uklonite otiske prstiju, prašinu i prljavštinu sa stakla. Poprskajte čajem ili istrljajte kesicom čaja staklo, a zatim ispolirajte krpom.

Umirite probleme sa kožom: Korišćene kesice čaja, posebno zelenog ili crnog čaja, sadrže antioksidante koji pomažu u liječenju bobuljica, opekotina od sunca, ujeda insekata ili plihova.

Jednostavno natopite vrećicu čaja i stavite je na zahvaćeno područje dok se ne osuši. Ako je potrebno, ponovite postupak.

Umirite natečene oči: Ohladite korišćene, vlažne kesice čaja u frižideru oko 20 minuta, a zatim ih stavite na oči na 15 do 20 minuta. Kofein u čaju može smanjiti natečenost i podočnjake, dok tanini poboljšavaju cirkulaciju.

Njega kose: Čaj može ukloniti naslage proizvoda i poboljšati boju, sjaj i rast kose. Skuvajte nekoliko kesica čaja prije tuširanja, ostavite da se ohlade, a zatim nanesite mješavinu čaja na kosu nakon šamponiranja i regeneracije. Ostavite da djeluje 30 minuta i isperite hladnom vodom.

Opustite se u kadi: dodajte nekoliko kesica čaja od lavande, nane ili kamilice u kadu prije kupanja. Ovo će obogatiti kupku antioksidansima, smanjiti upale i ostaviti kožu mekom i mirisnom.

Pomognite biljkama: Neke kesice čaja se mogu kompostirati i listovi čaja su dobri za tlo.

Koristite ih za kompostiranje ili zakopajte korišćene kesice čaja ispod biljaka koje vole kisjelinu, kao što su zimzelene biljke, hortenzije ili origano. Čaj će promijeniti pH nivo zemljišta i stimulisati rast biljaka.

Iskorišćene kesice čaja su malo čudo koje može da obogati vaš svakodnevni život na mnogo načina. Umjesto da ih bacite, koristite ih u ekološki prihvatljive i praktične svrhe koje će vam koristiti u kuhinji, kupatilu, bašti i mnogim drugim prostorima.

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić