Ne bacajte koru od jabuke, evo kako vam može biti korisna u domu

Da li i vi imate naviku da bacate koru nakon ljuštenja jabuke? Ako je odgovor potvrdan, pravite veliku grešku!

Kora jabuke je vrlo korisna za brojne različite namjene. Ne samo za neke kućne poslove, već i za smišljanje nekih zanimljivih recepata. Kore jabuke bogate su proteinima i vlaknima i mogu biti svojevrsni „kec iz rukava“ u domu. Evo kako...

Čišćenje aluminijumskih predmeta

Jedna od najstarijih koristi kore jabuke odnosi se na mogućnost čišćenja i posvjetljivanja aluminijumskih predmeta. U šerpu stavite kore od jabuka koje imate pri ruci zajedno sa vodom. U ovom trenutku uronite posuđe ili druge aluminijumske predmete koje planiramo da čistite. Sve stavite na vrlo laganu vatru i pustite da se grije pola sata. Na kraju celog postupka pustite da se posuđe osuši i primijetićete kako je kiselina iz kore jabuke odradila svoje i sve se zasijalo.

Kućni dezodorans

Još jedna posebna upotreba koju možemo iskoristiti od kore jabuke je ona koja se odnosi na mirise u domu. Biće dovoljno, u ovom slučaju, osušiti nekoliko kora na suncu. Nakon toga bi trebalo da ih stavite u platnenu vrećicu i dodati im cimet. Na taj način ćemo dobiti odličan prirodan kućni osvježivač, pogodan i za ormare i komode.

Sredstvo za čišćenje od kore jabuke

Jeste li ikada zamislili da možete napraviti deterdžent od kore jabuke? Ne šalimo se. Ako primijetite, mnogi proizvodi koje koristite za čišćenje kuće i kupujete u supermarketu sadrže sirće. Među najčešće korišćenim je jabukovo sirće. Ovo je proizvod koji ima antimikrobni efekat utvrđen naučnim istraživanjima i čak se bori protiv bakterija kao što su Ešerihija Koli i Kandida.

Da biste napravili ovo domaće sredstvo za čišćenje, jednostavno ćete morati da pomiješate kore jabuke s malo šećera i vode. Na kraju postupka dobijenu tečnost procijedite i do tri četvrtine napunite hermetički zatvorenu teglu. Zatvorite papirnatim ubrusima i gumicom i odložite na prilično toplo mesto, ali daleko od svjetlosti, najmanje tri nedelje. Ne zaboravite, međutim, da ga promućkate svaki dan.

Biće spreman taman kada se jasno osjeti prilično intenzivan miris sirćeta. Ne zaboravite da govorimo o proizvodu za dezinfekciju i odmašćivanje koji se čak može koristiti za uklanjanje kamenca i čišćenje uređaja kao što je rerna.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić