Tri biljke koje cvjetaju tokom zime: Vaš dom biće božanstven

Potrebno je da pratite sljedeće savete kako bi cvijeće cvjetalo.

Za početak, upoznajte se sa vresom koji se kod nas koristi za erike i kalune, dva vrlo slična roda zimzelenih višegodišnjih cvjetnica iz porodice Ericaceae.

Ova biljka se gaji u unutrašnjem i spoljašnjem prostoru. Glavna karakteristkika vresa su uspravne grade na kojima su tokom jeseni i zime nanizani vrlo gusto sitni cvjetovi.

U bašti cvjeta od avgusta pa sve do prvih mrazeva, ali ponekad cvjetovi ostanu i pod snijegom.

Biljka je vrlo skromna kada je u pitanju održavanje, bitno je da bude u prostoriji u kojoij je svjetlost filtrirana, a tokom cvjetanja nemojte dozvoliti da se cvjetovi isuše. 

Kalanhoja

Kalanhoja je zimzelena biljka porijeklom sa Madagaskara. Karakterišu je sjajni kožasti listovi i prelepi sitni cvetovi, koji je na sjevernoj hemisferi krase tokom zime i ranog proljeća

Upravo zbog toga se ova biljka i gaji kao saksijsko cvijeće. Cvjetovi mogu biti različitih boja – bijeli, žuti, ružičasti, crveni. Kalanhoja nije zahtjevna za gajenje – potrebno joj je mjesto sa dosta svetla, umjereno zalivanje i đubrenje tokom cvjetanja. Ova biljka obično se kupuje tokom jesenjih i zimskih mjeseci, kada nas osvoji svojim živopisnim cvjetovima koji se ne viđaju često u to doba godine. Međutim, da biste podstakli cvjetanje svoje kalanhoje i sljedeće godine, moraćete malo da se potrudite oko nje.

Najprije pokušajte sa postepenim smanjivanjem količine svjetlosti koje biljka dobija, tako što ćete je premjestiti na zamračenije mjesto u stanu. Ukoliko ovo ne bude od pomoći, pokušajte sljedeće: biljku smjestite u potpunu tamu na 12-14 sati, a nakon toga je stavite na mjesto gdje će tokom najvećeg dijela dana imati dosta jake svjetlosti. Tokom nekoliko narednih nedjelja smanjite zalivanje i ne prihranjujte biljku dok se ne pojave pupoljci. Tada možete nastaviti sa uobičajenom njegom.

Amarilis je lukovičasta cvjetnica porijeklom iz Centralne i Južne Amerike. Poznat je i pod nazivom sunovrat.

Zbog svog raskošnog cvijeta vatreno crvene boje spada u omiljene ukrasne sobne biljke. Njegovoj popularnosti naročito doprinosi vrijeme cvjetanja od decembra do marta, ako je posađen u jesen. U slučaju da je amarilis posađen u februaru ili martu, cvjetaće u aprilu i maju.

Kada je riječ o njezi amarilisa, važno je voditi računa da se ne pretjera sa zalivanjem, jer u suprotnom biljka neće cvjetati. Preporučuje se češće zalivanje malim količinama vode, kao i prihranjivanje tečnim đubrivom. Idealna saksija je ona koja je tek malo veća od lukovice. Tokom cvjetanja biljku možete orošavati kako bi cvijet duže trajao.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković