Pet načina korišćenja ogledala u stanu: Može mnogo da utiče na enterijer

Ogledala su se od davnina koristila u uređenju enterijera.

Ako se na trenutak vratimo u prošlost, možemo se sjetiti da su čak i zidovi kraljevskih dvorova bili ukrašeni ogledalima sa raskošnim ramovima. Dizajneri su istraživali mnoge druge upotrebe ogledala prilikom dizajniranja i dekorisanja enterijera i otkrili su da ona nisu samo namijenjena dekoraciji. Ogledala mogu stvoriti magiju u sobi ako su postavljena na pravi način.

Ogledalo u hodniku

Ovo je definitivno vrlo stari način za korišćenje ogledala. Ideja je da se doda prostor u ulaznom holu i da odražava prirodnu svjetlost koja dolazi od ulaznih vrata. Osim toga, strateški postavljeno ogledalo bi takođe moglo omogućiti da vidite ko je na ulaznim vratima. U hodniku je poželjno da koristite velika ogledala sa ukrasnim ramom.

Ogledalo iza namještaja

Ako se borite sa prostorom u sobi, onda je najbolje da se odlučite za ogledalo. Postavljanje ogledala iza fioka ili drugog komada namještaja bi dalo utisak da se veliki prostor nalazi iza ovog komada nameštaja. Na komodi možete da postavite ukrasne predmete ili cvijeće u vazi. Takođe se velika ogledala mogu postaviti i na ugradne plakare ili frontove ormara. Tako ogledala postaju fiksni djelovi enterijera.

Ogledalo na zidu dnevne sobe

Ogledala su dostupna u nekoliko jednostavnih geometrijskih oblika. Umjetnici su radili na izradi ogledala i danas postoje ogledala u različitim oblicima, sa dekorativnim ramom, antičkim detaljima. Ona mogu postati žarište sobe. Postavljanje ogledala suprotno od prozora u dnevnoj sobi bi stvorilo utisak prostrane sobe. Ovo je najbolji način da unesete zelenilo iz prirode u svoju sobu.

Ogledalo kao upečatljiv detalj u domu

Neki dizajneri enterijera koriste ogledala za kreiranje upečatljivog enterijera. Postavljanjem velikog ogledala na zid uske prostorije, stvoriće se dramatičan efekat. Slično tome, grupisanje nekoliko različitih vrsta ogledala na zid, poput mozaika, učiniće da prostorija izgleda umjetnički i dobro osmišljena. Lijepa ogledala lako mogu zameniti umjetničke radove na zidu. Takva umjetnička ogledala će dodati prostor, svjetlost i jedinstvenost na zid.

Ogledala kao odraz bašte

Ako imate baštu ispred vaše kuće ili svoj vrt, stavljanje ogledala na zid nasuprot vrta bi bila savršena ideja. Ovo je najlakši način da unesete svoje omiljene biljke u vaš dom. Kada postavljate ogledala u svoj dom, najbolje je postaviti ih u visini očiju. Takođe treba odabrati odgovarajući oblik ogledala, veličinu i ram. Ogledalo ima tu moć da transformiše prostoriju od obične do magične, naravno, sve u okviru vašeg budžeta.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković